Inversarea polilor

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In ultimile mii de ani, liniile de camp magnetic terestru ieseau din polul sud si intrau prin polul nord. Acesta este un asa-numit dipol magnetic. Oamenii de stiinta urmaresc cu stupoare cum acest camp magnetic care a fost stabil pana acum, incepe sa se schimbe. Este vorba de cea mai mare slabire a acestui camp magnetic din istoria recenta a planetei. Geofizicianul francez Gauthier Hulot afirma ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inversarea polilor

In ultimile mii de ani, liniile de camp magnetic terestru ieseau din polul sud si intrau prin polul nord. Acesta este un asa-numit dipol magnetic. Oamenii de stiinta urmaresc cu stupoare cum acest camp magnetic care a fost stabil pana acum, incepe sa se schimbe. Este vorba de cea mai mare slabire a acestui camp magnetic din istoria recenta a planetei. Geofizicianul francez Gauthier Hulot afirma ca acest camp magnetic din Atlanticul de Sud si America de Sud este cu 30% mai slab decat in restul planetei.

Deja numerosi sateliti care au trecut pe deasupra acestei zone au suferit dereglari electronice pentru ca particulele vantului solar pot patrunde mai usor in stratosfera planetei datorita campului magnetic slab. S-a observat ca in ultimul secol slabirea campului magnetic a fost de 10 - 15 % dar in ultimii ani aceasta s-a accelerat provocand un nou curent de opinie printre cercetatori: suntem martorii unei iminente inversari a polilor?

In urma cu 16 ani, unul dintre cercetatori a inceput simulari pe calculator ale campului magnetic terestru in timp ce lucra la Centrul Laboratorului National Los Alamos din SUA. Acum, dr. Gary Glatzmaier, profesor de Fizica Pamantului la Universitatea California din Santa Cruz, afirma ca simularile lui arata ca miezul metalic lichid al planetei se misca continuu, pentru a se putea raci. Aceste miscari genereaza campul magnetic terestru.

Dar miezul se misca chiar si in directii opuse celor normale generand curenti magnetici ce se opun campului "majoritar" care cresc in intensitate si ajung chiar sa il depaseasca, ducand in cele din urma la o inversare a polilor magnetici ai planetei. Aceasta inversare este totdeauna precedata de o slabire a campului magnetic. Dupa recente masuratori geologice, astfel de inversari magnetice planetare apar periodic, iar dupa calculele de rigoare in acesti ani urmeaza o astfel de schimbare.

Gary Glatzmaier spune ca intensitatea campului magnetic al planetei scade destul de rapid iar o multime de cercetatori arata ca urmeaza o noua inversare a polilor. Aceasta se intampla la fiecare 13.000 de ani, dupa ultimile masuratori. Cea mai recenta inversare detectata in straturile geologice este de aproape 13.000 de ani. Deci ne putem astepta ca in anii ce urmeaza sa fim martorii unei noi inversari a polilor!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.