Invelisul geografic

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Limitele invelisului geografic, discutate mult in stiinta, pot fi considerate astfel: limita inferioara -discontinuitatea Mohorovicicdintre scoarta si astenosfera (7-80 km), limita superioara - stratul de ozon din stratosfera (25-40 km). Grosimea medie a invelisului geografic este de circa 70 km, variatiile fiind date de adancimea variabila la care se gaseste discontinuitatea Moho.Invelisul geogra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Invelisul geografic

Limitele invelisului geografic, discutate mult in stiinta, pot fi considerate astfel: limita inferioara -discontinuitatea Mohorovicicdintre scoarta si astenosfera (7-80 km), limita superioara - stratul de ozon din stratosfera (25-40 km). Grosimea medie a invelisului geografic este de circa 70 km, variatiile fiind date de adancimea variabila la care se gaseste discontinuitatea Moho.Invelisul geograficeste domeniul (obiectul) de studiu al geografiei. Literatura de specialitate consemneaza si alti termeni pentru desemnarea domeniului de cunoastere geografica, ceea ce reflecta progresele facute in gandirea geografica universala:

suprafata terestra, invelisterestru, landsaft, peisaj
geografic, mediu terestru, mediu geografic, invelisterestru superior, geosfera superioara, geoecosfera, complex teritorial (de la localitate la planeta), geosistem. Cea mai larga circulatie o au termenii de invelisgeografic, mediu geograficsi geosistem.
Trebuie precizat ca ultimul termen nu exprima obiectul cunoasterii stiintifice, ci modul de abordare al acestuia, respectiv conceptia sistemica de cercetare a realitatii geografice.

Asadar, geosistemuleste un concept metodologic, iar geografia, asa cum afirma profesorul I. Mac (2000), nu poate fi definita ca "stiinta care studiaza geosistemul", ci "stiinta care studiaza invelisul geografic ca geosistem".Invelisul geografic are structura si functionarea sistemului. Interpretarea realitatii geografice ca o lume sistemica este o caracteristica a cercetarii stiintifice de astazi.

Teoria sistemelor a inceput sa se aplice in geografie la mijlocul secolului XX.Abordarea sistemica a permis trecerea de la analiza empirica la un nivel inalt de abstractizare in intelegerea esentei invelisului geografic. Pamantul, invelisul geografic, geosferele "simple", elementele constitutive, sunt structuri (respectiv sisteme) de diferite scari de organizare a materiei, care sunt in aceleasi timp parti si intreguri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.