Invelisul corpului uman - pielea

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.69

nivel: Facultate

Procesul de melanogenizare serveste la transferul melaninei catre keratinocitele straturilor superioare malpighiene. Melanina este un polimer cu greutate moleculara mare: sub actiunea tirozinazei enzima trece in 3,4 -dihidroxifenilalanina (DOPA) si apoi in DOPA - chinona. In final se ajunge prin polimerizarea indol 5-6 chinonei, la formarea unei polichenone regulate care da nastere melaninei unind[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Invelisul corpului uman - pielea

Procesul de melanogenizare serveste la transferul melaninei catre keratinocitele straturilor superioare malpighiene. Melanina este un polimer cu greutate moleculara mare: sub actiunea tirozinazei enzima trece in 3,4 -dihidroxifenilalanina (DOPA) si apoi in DOPA - chinona. In final se ajunge prin polimerizarea indol 5-6 chinonei, la formarea unei polichenone regulate care da nastere melaninei unindu-se cu o glicoproteina.

Rolul esential al melaninei este de fotoprotectie avand capacitatea de a absorbi radiatiile ultraviolete influentand culoarea pielii.
In epiderm, in afara de keratinocite si melanocite mai sunt prezente si alte celule:celulele Langerhans sunt localizate intre celulele stratului bazal si straturile malpighiene, poseda prelungiri dendritice si au rolul de a prezenta antigenul limfocitului T in reactiile imunitare;

Celulele Merkel sunt situate imediat deasupra membranei bazale a epidermului varfurilor degetelor, patului unghial, gingiilor, buzei si mucoasei bucale.Jonctiunea dermo-epidermica este marcata prin prezenta membranei bazale care separa cele doua componente ale pielii. Aceasta apare cu o structura complexa in microscopia electrono-optica, cele doua componente principale fiind: lamina lucida si lamina densa.

Interlinia dermo-epidermica are o forma ondulata marginind in zona boltilor papilele dermice, iar intre acestea mugurii interpapilari.
Dermul este situat imediat sub epiderm si este constituit din trei zone: Dermul superficial cu o structura mai laxa; Corionul demarcat in partea superioara de o linie aproape orizontala, are o structura mai densa si este situata la distanta mica sub mugurii interpapilari;
Dermul profund cu fascicule colagene, groase.

Structura intima a dermului comporta un schelet reprezentat de fibre colagene grupat in fascicule elastice si fibre de reticulina, de substanta fundamentala care umple spatiile interfibrilare si de celule putin numeroase, presarate rar. Dermul asigura elasticitatea, tensiunea, rezistenta la presiune si protectia mecanica a pielii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.