Invaziile daneze si efectele lor in Anglia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.59

nivel: Liceu

Ar putea starni surprindere succesul rapid al acestor expeditii, la inceput formate dintr-un mic numar de oameni, care atacau regate intinse ce s-ar fi putut usor apara. Dar nu trebuie sa uitam:
1. Vikingii aveau suprematia pe mare. Nici saAZxonii, nici francii nu facusera nici un efort ca sa-si construiasca o flota. Or, cine domina marea este, inainte de toate, stapan pe micile insule si p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Invaziile daneze si efectele lor in Anglia

Ar putea starni surprindere succesul rapid al acestor expeditii, la inceput formate dintr-un mic numar de oameni, care atacau regate intinse ce s-ar fi putut usor apara. Dar nu trebuie sa uitam:
1. Vikingii aveau suprematia pe mare. Nici saAZxonii, nici francii nu facusera nici un efort ca sa-si construiasca o flota. Or, cine domina marea este, inainte de toate, stapan pe micile insule si poate sa-si faca baze navale.

Primele atacuri ale daneziAZlor fura indreptate impotriva bogatelor manastiri pe care cei dintai monahi, din dorinta de singuratate, le construisera pe insule cum erau Iona sau LinAZdisfarne. Darurile credinciosilor ii inzestrasera pe calugari cu giuvaeruri si aur. Vikingii jefuiau aveAZrile, ii masacrau pe calugari si ocupau insulele. Oricat de aproape ar fi fost de tarm, erau invulneraAZbili. In felul acesta Noirmoutier deveni baza lor pe coasta Frantei, Thanet pe coasta Angliei, insula Man in marile Irlandei.

2. Stapanirea marii le ingaduia sa-si aleaga si loAZcul de atac. Gaseau ca intr-un anume punct dusAZmanul era prea puternic? Le era usor sa se imAZbarce si sa plece in cautarea unei sanse mai bune, cu atat mai mult cu cat mijloacele de comunicatie intre victimele lor erau primitive si buna inteleAZgere destul de rara. Ce putea sa le opuna un rege saxon? Convoca fyrd-ul, adica militia oamenilor liberi. Era o masa de tarani inarmati cu tepuse, si cateodata (cand regele chema pe rezervisti) cu furci, adunandu-se cu incetineala, greu de hranit si neputand ramane multa vreme sub arme din cauza muncilor agricole.

Adversari nedemni de razboinicii din nord, foarte bine inarmati, proteguiti de zale si casti de otel si care stiau sa manuiasca de minune topoarele de razboi. Singurii englezi capabili sa se lupte cu ei erau oamenii din suita regelui (comitati, gesiths), dar acestia erau putin numerosi si, de altfel, danezii isi perfectionau fara incetare tacAZtica lor. Curand se invatara ca, imediat dupa debarAZcare, sa puna mana pe caii din tinut, sa echipeze o pedestrime calare, apoi sa construiasca in graba un mic fort.

Saxonii, oameni obisnuiti cu campia si padurea, care niciodata nu construisera orase fortiAZficate, care-si pierdusera traditiile maritime si care, in afara de aceasta, erau dezbinati, lasara pe invaAZdator sa cucereasca aproape toata tara. Irlanda, in plina anarhie pe atunci, fu supusa prima, apoi Northumbria si Mercia. Curand Wessex-ul fiind el insusi in parte pierdut, se putea crede ca toata AnAZglia va deveni o provincie a unui Imperiu de nord.

V. Invaziile daneze avura ca efect imediat formaAZrea in graba a unei paturi de militari de profesie in Anglia saxona. Problema apararii tarii putea sa primeasca trei solutii: a) fyrd-ul, sau inrolarea in masa a oamenilor liberi; regii continuara multa vreme sa recurga la aceasta solutie, dar am vazut care ii erau neajunsurile; b) mercenarii, oameni care primesc solda, de unde si termenii de soldati sau lefegii

(aceasta fusese metoda adoptata de ulAZtimii imparati romani si va fi folosita din nou de regii Canut si Harold), dar printii saxoni nu aveau un venit care sa le ingaduie intretinerea unei astfel de armate; c) armata permanenta de razboinici de profesie pe care suveranul, in lipsa unei solde, ii plateste cedandu-le terenuri.

Aceasta din urma soAZlutie fu putin cate putin adoptata - intre sfarsitul Imperiului roman si secolul al X-lea - de intreaga Europa, pentru ca, neexistand state puternice, nu era posibila o alta metoda. Se invata odinioara ca feudalitatea a fost introdusa in Anglia in secolul al XI-lea de catre normanzi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.