Inundatiile si viiturile

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 7.13

nivel: Facultate

Viiturile reprezinta momente de varf in evolutia scurgerii apei unui rau. Ele se caracterizeaza prin cresteri spectaculoase extraordinare, deosebit de rapide (de ordinul orelor) ale nivelului apei si implicit a debitului, pana la atingerea unui maxim, dupa care urmeaza scaderea, de asemenea rapida, a apelor (dar intr-un ritm ceva mai lent decat cresterea) care revin la parametri normali de scurger[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inundatiile si viiturile

Viiturile reprezinta momente de varf in evolutia scurgerii apei unui rau. Ele se caracterizeaza prin cresteri spectaculoase extraordinare, deosebit de rapide (de ordinul orelor) ale nivelului apei si implicit a debitului, pana la atingerea unui maxim, dupa care urmeaza scaderea, de asemenea rapida, a apelor (dar intr-un ritm ceva mai lent decat cresterea) care revin la parametri normali de scurgere,
Geneza viiturilor este legata, in primul rand, de conditiile climatice. Ele se produc ca urmare a unor ploi torentiale cu intensitati si strate de ape mari (viituri pluviale), a topirii rapide a zapezii (viituri nivale) sau din cauze mixte (viituri pluvio-nivale). In functie de distributia in timp a precipitatiilor, viiturile sunt simple sau singulare (caracterizate printr-un singur varf) si complexe sau compuse (cu mai multe varfuri). In perioadele de inghet, scurgerile de sloiuri pot provoca baraje naturale (zapoare) care blocheaza scurgerea, generand cresteri de nivel in spatele acestora sau scurgeri puternice in momentul ruperii.
Producerea viiturilor si caracteristicile lor mai sunt determinate, in afara de conditiile climatice, de alti factori, precum: permeabilitatea, gradul de umiditatii temperatura solului, vegetatia, pantele albiilor si ale versantilor, forma si suprafata bazinelor de receptie, caracteristicile albiilor. Prin defrisarea padurilor si lucrarea necorespunzatoare a terenurilor in panta, omul contribuie indirect la favorizarea acestor fenomene hidrologice. Uneori, viituri puternice se produc ca urmare a distrugerii barajelor lacurilor de acumulare.
Elementele caracteristice ale undelor de viitura. O viitura este definita de urmatorii parametri principali: debitul de apa, debitul maxim sau de varf, durata (timpul) de crestere, durata (timpul) de descrestere, volum , strat de apa scurs, coeficient de forma. Aceste elemente se determina pe hidrografele viiturilor singulare.

o Debitul de baza (Qb) este debitul rulat in conditii normale de scurgerea apelor, care se inregistreaza inainte si dupa producerea viiturii. Valoric, el este,in general, dublu debitului mediu multianual.
o Debitul de varf (Qmax) este debitul maxim pe care il ating apele in timpul viiturii.
o Timpul de crestere (Tc) reprezinta durata (in ore) dintre momentul inceperii viiturii si cel al inregistrarii debitului de varf.
o Timpul de descrestere (Td) exprima durata de retragere a apelor, intre momentele producerii debituiui maxim si cel al reveniriiladebitul de baza.El este, de regula, mai mare decat timpul de crestere.
o Timpul total al viiturii (T,) sau durata viiturii reprezinta numarul de ore in care debitul de apa a fost mai mare decat debitul de baza. Se determina prin
insumarea timpilor partiali de crestere (Te) si de descrestere (Td): T, - Tc + Td.
o Volumul viiturii (W) exprima cantitatea de apa rulata in timpul viiturii (in
mc. El poate fi determinat pe baza hidrografului, inmultind suprafafa planimetrata a viiturii (cuprinsa intre linia debituiui de baza si curbele de crestere si descrestere a viiturii) cu produsul scarilor de reprezentare. In situafia in care se cunosc debitul maxim si unele elemente ale undei medii de viituri, volumul se calculeaza cu ajutorul relatiei:


W = Qmax o Tt oy ∙ 3600

unde: W= volumul maxim al viiturii (in mc);
Qmax= debitul de varf (in mc/s)
Tt = timpul total (in ore)
Y=coeficientul de forma a viiturii

Stratul de apa scurs (h) ilustreaza grosimea unui strat uniform de apa (in mm), obtinut prin repartizarea volumului de apa al viiturii (W, in m3) pe suprafafa bazinului (F, in km2) in amonte de sectiunea considerata :

h= W/1000.F

o Coeficientul de forma a viiturii (γ) este definit ca raport tntre volumul viiturii si volumul echivalent suprafefei dreptunghiului circumscris viiturii (pe hidrograf) sau ca raport intre suprafafa viiturii si cea a dreptunghiului circumscris ei
γ =W/(Qmax-Qb)oTt
unde : W = volumul viiturii (in m3); Qmax = debitul de varf (in m3/s); Qb = debitul de baza (in m3/s), Tt = timpul total al viiturii (in secunde).
In analiza viiturilor, un element important il constituie frecventa de producere a acestora, exprimata, de regula, sub forma timpului de retur sau de revenire T (in ani). Acesta este definit ca inversul frecventei de aparitie a unui eveniment X (in cazul viiturilor, evenimentul este asimilat unui debit de varf). Un debit cu un timp de retur T este, deci, un debit care va fi depasit, in medie, la fiecare numar T de ani,
Cunoasterea tuturor elementelor mentionate, pe baza examinarii tuturor viiturilor produse in diferite sectiuni ale raurilor, permite specialistilor elaborarea de prognoze hidrologice privind producerea viiturilor, dimensionarea corespunzatoare a constructiilor si amenajarilor hidrotehnice, evaluarea riscurilor hidrologice generate de viituri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.