Introducere in teoria oscilatiilor economice

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.62

nivel: Facultate

In conditiile unor preturi lipicioase, outputul se poate abate de la nivelul ce ar rezulta din modelul clasic.In modelul clasic, marimea outputului depinde de capacitatea de oferta a economiei, determinata de cantitatea de factori de productie disponibila si tehnologie. Adaptarea continua a preturilor flexibile conduce la echilibrarea cererii si a ofertei. In cazul preturilor lipicioase insa ofert[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in teoria oscilatiilor economice

In conditiile unor preturi lipicioase, outputul se poate abate de la nivelul ce ar rezulta din modelul clasic.In modelul clasic, marimea outputului depinde de capacitatea de oferta a economiei, determinata de cantitatea de factori de productie disponibila si tehnologie. Adaptarea continua a preturilor flexibile conduce la echilibrarea cererii si a ofertei. In cazul preturilor lipicioase insa oferta depinde de cerere. Dar cererea este influentata de politica economica (si alti factori).

Ca urmare, rigiditatea preturilor face ca politica economica sa poata fi utilizata pentru stabilizarea economiei pe termen scurt.
Vom construi deci un model care sa explice oscilatiile economiei pe termen scurt. Fiindca suntem la nivel macroeconomic, in loc de cerere si oferta vom utiliza cererea si oferta agregata.Cererea agregata indica relatia ce exista intre cererea fata de output si nivelul agregat al preturilor. Cu alte cuvinte, curba AD ne informeaza despre cantitatea de bunuri pe care oamenii doresc sa o cumpere in conditiile nivelului general al preturilor (P).

Pentru a deduce curba AD, pornim de la teoria cantitativa a banilor: , care arata ca oferta de bani determina valoarea nominala a outputului , deci putem scrie ca De ce curba AD are panta negativa? Oferta de bani fiind data, ecuatia cantitativa ne da valoarea nominala a outputului . Deci, daca P creste, outputul Y trebuie sa scada.
In analiza relatiei negative dintre P si Y ne ajuta analiza corelatiei dintre bani si tranzactii. Deoarece prin ipoteza , oferta de bani determina valoarea baneasca a tranzactiilor ce au loc in economie. Daca P creste, adica fiecare tranzactie necesita mai multi bani, atunci numarul tranzactiilor (cantitatea de marfuri cumparate) trebuie sa scada.

La fel, am putea avea in vedere si oferta - cererea de bani reali. Daca outputul este mai mare, oamenii desfasoara mai multe tranzactii, pentru care este nevoie de un stoc mai mare de bani reali. M fiind dat, un stoc M/P mai mare inseamna un P mai redus. Daca insa P este redus, atunci M/P este mare, facand posibil un numar mai mare de tranzactii.
Curba AD este locul geometric al posibilelor combinatii de P si Y, in conditiile M dat. Daca oferta de bani se modifica, se schimba si combinatiile de P si Y, deci curba AD se deplaseaza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.