Introducere in teoria culturii

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.83

nivel: Liceu

Mai intai trebuie sa acceptam ideea unei stratificari si istoricitati a culturii, a faptului ca in pofida unor diferente vizibile intre numeroase surse in care este produsa, cultura nu are un centru unic. De asemenea, trebuie sa consideram existenta culturii ca un complex de practici a caror nivel teoretic are un caracter de reprezentare accentuat simbolic.In acest sens, trebuie sa luam in seama s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in teoria culturii

Mai intai trebuie sa acceptam ideea unei stratificari si istoricitati a culturii, a faptului ca in pofida unor diferente vizibile intre numeroase surse in care este produsa, cultura nu are un centru unic. De asemenea, trebuie sa consideram existenta culturii ca un complex de practici a caror nivel teoretic are un caracter de reprezentare accentuat simbolic.In acest sens, trebuie sa luam in seama si constrangerea pe care orice conduita culturala o reprezinta.

In continuare trebuie sa largim intelesul pe care il dam culturii, sa trecem de la o comprehensiune strict spirituala a acesteia, cum este cazul in care definim cultura ca un set de opere capitale ale omenirii din domeniiul artei, stiintei, etc., si sa cuprindem in acest cerc semantic intreaga activitate constienta a omului, ce sustine astfel praxis-ul sau social. S-a facut altadata distinctia intre cultura si civilizatie, sustinandu-se dupa celebra formula a lui Spengler, ca civilizatiile reprezinta stadiul actual unor culturi extincte. Luand in seama dezvoltarea prodigiosa a antropologiei culturale, sfera intelesului conceptului de cultura a fost reastructurata la o ampla si de altfel motivata cuprindere a intregii activitati umane.

Cultura este inextricabil legata de existenta sociala, dar nu trebuie redusa la o explicatie de tip strict sociologic. Ideea vehiculata a "mostenirilor culturale" face din cultura un soi de exponat de muzeu, ori de atribut al unei clase, unui grup de indivizi care o transforma intr-o forma de proprietate. Traditia culturala a fost din toate timpurile o arma politica, de unde sensul intrumental al culturii. Este adevarat ca prin traditie, se intelege in general o transmitere, o subordonare in numele unei idealitati de la o generatie la alta, pierzandu-se adesea din vedere ca traditia prin care cultura se conserva este de fapt un sir extraordinar de metamorfoze si innoiri.

Relatia dintre traditie si inovatie este prezenta in cele mai vechi forme culturale, dar este adevarat ca politicile prin care noutatea este produsa devine un obiect in sine de-abia in modernitate. In al doilea rand, cultura trebuie inteleasa ca o entitate vie, o trasatura fundamentala care face societatea in care traiesc oamenii, sa fie constient umana. Intr-o asemenea incercare de a depasi unele neajunsuri in intelegerea sensurilor actuale ale culturii, trebuie de asemenea sa cultivam o apropiere de intelegerea altor culturi, privindu-ne propria cultura ca pe ceva exotic.

In acest mod vom reusi sa extindem sensurile conceptului de cultura la dimensiunile lumii in care traim azi, sa nu intelegem cultura dupa definitii care au fost formulate ieri. Doritori de modernitate si nu de mondenitate, nu ne putem desparti totusi de toate definitiile care s-au dat culturii, si intelegand dialectica dintre traditie si inovatie in cultura, nu este cazul sa o facem.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.