Introducere in teoria comunicarii

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

O definitie mai larga - ce plaseaza comunicarea nu numai la nivelul speciei umane, ci si la nivel biologic - citeaza profesorul Aurelian Bondrea in cartea sa Sociologia opiniei publice si a mass media (Bucuresti, 1997), dupa Gilles Amado si Andre Guittet (Dynamique des communications dans les groupes). Conform acestora, "exista comunicare de fiecare data cand un organism oarecare, in particular un[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in teoria comunicarii

O definitie mai larga - ce plaseaza comunicarea nu numai la nivelul speciei umane, ci si la nivel biologic - citeaza profesorul Aurelian Bondrea in cartea sa Sociologia opiniei publice si a mass media (Bucuresti, 1997), dupa Gilles Amado si Andre Guittet (Dynamique des communications dans les groupes). Conform acestora, "exista comunicare de fiecare data cand un organism oarecare, in particular un organism viu, poate afecta un alt organism, modificandu-l sau modificandu-si actiunea, pornind de la transmiterea unei informatii (si nu printr-o actiune directa, precum cea pe care o exercita o forta fizica punand in functiune o energie)" (vezi in Manual, p. 11).

b. Din punct de vedere sociologic comunicarea (de masa) este privita ca "un ansamblu de modalitati iEUR≠ retele de transmisie, echipamente individuale si autonome iEUR≠ care permite punerea la dispozitia unui public destul de larg a unei multitudini de mesaje" (Dictionar de sociologie, Larousse, Bucuresti, 1996).
Wilbur Schramm (cercetator american care a jucat un rol important in afirmarea domeniului comunicarii ca disciplina universitara, autorul unor lucrari publicate intre 1960 si 1980 si al unor teorii, patru la numar, despre presa) a definit comunicarea ca pe un proces prin care se stabileste o comuniune sau o identitate de reflectii, conceptii, intre un emitator de mesaje si un receptor, printr-un canal de comunicatie.

Numim comunicatie un sistem tehnic utilizat in comunicarea la distanta. Posta, telefonul, telegraful, radioul sunt mijloace de comunicatie, utilizand diferite tipuri de semnale.
Pentru a nu rataci in acest univers al definitiilor vom retine una singura:
Comunicarea este un proces prin care, atat in lumea animala, cat si in societatile umane, se transmit de la un receptor la un emitator informatii, prin intermediul unor semnale sau sisteme de semnale. Acest proces implica o interactiune si are anumite efecte, producand o schimbare.

Clasificari ale comunicarii
Fiind un fenomen foarte complex, identificabil la nivel instinctual, la nivel psiho-social, la nivel cultural, comportand aspecte biologice, dar si tehnologice, comunicarea se preteaza unor clasificari dupa diverse criterii:
a. Dupa criteriul mijloacelor fizice putem identifica urmatoarele tipuri de comunicare:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.