Introducere in studiul politicilor sociale

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Un raspuns la intrebarea ,,Ce este politica sociala ?" au incercat sa ofere, de-a lungul timpului, mai multi autori apartinand unor scoli si curente de gandire diferite. Nici astazi, dupa aproape un secol de studii de politica sociala, nu se poate spune ca s-a ajuns la un consens absolut privind ariile de acoperire sociala (deci continutul concret al politicilor sociale) in cadrul mai larg al poli[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in studiul politicilor sociale

Un raspuns la intrebarea ,,Ce este politica sociala ?" au incercat sa ofere, de-a lungul timpului, mai multi autori apartinand unor scoli si curente de gandire diferite. Nici astazi, dupa aproape un secol de studii de politica sociala, nu se poate spune ca s-a ajuns la un consens absolut privind ariile de acoperire sociala (deci continutul concret al politicilor sociale) in cadrul mai larg al politicilor publice.

Dificultatea de a incadra cu precizie obiectul politicii sociale, ca parte a politicilor publice, provine pe de o parte din traditiile culturale si politice diferite la nivelul continentului si pe de alta parte din dinamica pe care ,,socialul" a cunoscut-o ca semnificatie si ca impact, chiar la nivelul aceleiasi societati, de-a lungul ultimelor decenii. Exista in schimb un consens relativ in ceea ce priveste politicile guvernamentale (publice) care nu pot fi considerate politici sociale: politica externa, politica de aparare, internele, justitia si politicile economice.

Chiar si acesta este, spuneam, un consens relativ, avand in vedere in primul rand interdependentele accentuate intre politicile economice si cele sociale, intre care tot mai greu se pot trasa granite precise, sau consecintele sociale care decurg uneori din politica externa si de aparare a unei tari (de exemplu, influenta sociala a restructurarii complexului militar-industrial al fostei Uniuni Sovietice, dupa evenimentele din 1989).Astfel, o prima definitie a politicii sociale ar putea fi incercata ,,prin excludere": este de domeniul politicilor sociale tot ceea ce ramane din politica unui guvern sau a unor autoritati locale, dupa excluderea politicilor publice fara impact social direct (vezi enumerarea anterioara).

O asemenea definitie nu raspunde insa, in mod evident, decat in mica masura cerintelor studiului politicii sociale. Mai utila pentru intelegerea acestor preocupari ar fi o definitie pozitiva, afirmativa, care sa atinga nucleul comun al tuturor tipurilor posibile de politica sociala.Sociologul britanic T.H.Marshall defineste pe cat de simplu pe atat de cuprinzator semnificatia acestui concept: ,,Obiectivul esential al politicii sociale in secolul XX este asigurarea bunastarii cetatenilor" (Marshall, 1950).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.