Introducere in studiul istoriei

1x punct

categorie: Istorie

nota: 8.94

nivel: Facultate

In abordarea vietii spirituale, se opereaza frecvent cu termeni precum: cultura - civilizatie, mentalitate - ideologie.
Cultura poate fi considerata ca un ansamblu al creatiilor spirituale si al institutiilor si cailor de raspandire si de receptare a lor in societate, iar civilizatia ca un ansamblu al activitatilor si realizarilor materiale si spirituale si al mijloacelor de raspandire si d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in studiul istoriei

In abordarea vietii spirituale, se opereaza frecvent cu termeni precum: cultura - civilizatie, mentalitate - ideologie.
Cultura poate fi considerata ca un ansamblu al creatiilor spirituale si al institutiilor si cailor de raspandire si de receptare a lor in societate, iar civilizatia ca un ansamblu al activitatilor si realizarilor materiale si spirituale si al mijloacelor de raspandire si de folosire a lor in societate. Deci, sfera civilizatiei este mai larga decat cea a culturii.

Mentalitatea poate fi considerata ca un ansamblu de stari de spirit (sensibilitati,atitudini, comportari) in raport cu lumea si societatea, manifestat, sub o forma neelaborata pe cale individuala sau colectiva, iar ideologia ca un ansamblu de reprezentari asupra lumii si societatii facute cunoscute sub o forma conceptualizata, sistematizata, de catre oameni de cultura sau de catre institutii specializate (Biserica, invatamant, justitie). Asadar, ideologia reprezinta o forma evoluata a mentalitatii.

Institutiile pot fi definite ca orice forma sau manifestare din viata societatii (in plan economic, social, politic,spiritual) care, printr-un proces de organizare in jurul unor obiective si functiuni specifice, este reglementata prin legiuiri cutumiare si drept scris. Ele sunt de mai multe feluri:
- economico - sociale: breasla/corporatie, ghilda/hansa, companie, bursa, banca, obste, categorie sociala;
- politice: a. centrale: stat, monarhie, republica, adunare reprezentativa; b. locale: comitat, consiliu municipal;
- ecleziastice: Biserica, Papalitate, episcopat, manastire;
- culturale: invatamant, Universitate, arta.

" Nici o realitate nu este mai esentiala pentru propria noastra confirmare ca istoria. Ea ne infatiseaza cel mai larg orizont al omenirii, ne aduce continuturile traditiei ce ne intemeiaza viata, ne arata criteriile pentru prezent, ne elibereaza din servitutea instinctiva fata de propria noastra epoca, ne invata sa vedem omul in cele mai inalte posibilitati ale lui si in creatiile sale nepieritoare.

Nu ne putem folosi mai bine clipele de ragaz decat familiarizandu-ne cu splendorile trecutului si ramanandu-le credinciosi si vazand dezastrul in care s-a sfarsit totul. Ceea ce aflam in prezent, intelegem mai bine in oglinda istoriei. Ceea ce ne transmite istoria, isi capata viata pentru noi din propria noastra epoca. Viata noastra merge inainte in iluminarea reciproca a trecutului si a prezentului."
(Karl Jaspers)

"Cuprinzator si roditor este taramul istoriei; in compartimentul acesteia rezida intreaga lume morala. Prin toate experientele pe care omul le traieste, prin toate formele sub care poate lua nastere opinia, prin intelepciunea si prin permisivitatea sa, prin degradarea si prin innobilarea experientei, el pune amprenta asupra acesteia, indeosebi prin ceea ce ia si da, el trebuie sa dea socoteala. Nu exista nici unul intre oameni, care nu ar avea nimic important sa-i spuna istoriei...Omul se transforma si iese din peisajul atentiei; opiniile sale zboara si ele si se transforma odata cu el: singura, istoria are o existenta permanenta pe aceasta scena, o cetateana nemuritoare a tuturor natiunilor si timpurilor."(Friederich von Schiller, Was heiSt und zu welchem Ende studiert man Universalgeschichte?, in Geschichtsbuch, Oberstufe, vol. I, Cornelsen, Berlin, 1995, pg. 9)

"Din trei puncte de vedere se poate afirma ca istoria apartine universului viu: ea apartine acestuia ca si nevoii de actiune si speranta, ca si nevoii de conservare si respect, ca si nevoii de suferinta si eliberare. Aceasta triada de relatii corespunde unei triade de moduri de a percepe istoria: intr-atat cat este permis se poate deosebi o istorie monumentala, una antica si una critica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.