Introducere in statistica

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.27

nivel: Facultate

O discutie exhaustiva asupra evolutiei statisticii excede sfera de preocupare a acestei carti, motiv pentru care vom prezenta conceptele de baza din statistica folosite pentru prelucrarea datelor.Colectivitatea statistica (sau populatie statistica) reprezinta totalitatea manifestarilor sau totalitatea elementelor de aceeasi esenta calitativa, ale unui fenomen sau proces economic bine individualiza[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in statistica

O discutie exhaustiva asupra evolutiei statisticii excede sfera de preocupare a acestei carti, motiv pentru care vom prezenta conceptele de baza din statistica folosite pentru prelucrarea datelor.Colectivitatea statistica (sau populatie statistica) reprezinta totalitatea manifestarilor sau totalitatea elementelor de aceeasi esenta calitativa, ale unui fenomen sau proces economic bine individualizat.

Colectivitatea statistica este alcatuita din unitati statistice (elemente). Fiecare element al colectivitatii este purtatorul unui anumit nivel al fiecarei trasaturi (caracteristici) supuse observarii statistice.Caracteristica statistica (variabila statistica sau variabila aleatoare) reprezinta acea proprietate care este comuna tuturor unitatilor unei colectivitati statistice.

Datele statistice reprezinta caracterizarea numerica obtinuta de statistica in legatura cu unitatile, grupele sau colectivitatea studiata. Ele sunt marimi concrete rezultate din studiile efectuate pe baza de numarare, masurare sau calcul statistic. Datele statistice sunt purtatoare de informatii, informatia reprezentand continutul specific al datei sau mesajul datelor statistice.

Indicatorii statistici reprezinta expresia numerica a unor fenomene, procese, activitati sau categorii economice si sociale, definite in timp, spatiu si structura organizatorica.Metodele statistice sunt metode speciale pentru studierea datelor statistice, iar teoria statisticii reprezinta expunerea sistematica a metodelor statistice.

Cercetarea statistica reprezinta totalitatea operatiilor de culegere si observare, filtrare, acumularea si sistematizare, prelucrare, analiza, interpretare si stocare a informatiilor statistice (datelor statistice) necesare pentru cunoasterea si conducerea proceselor in domeniul de interes.

Cercetarea statistica presupune parcurgerea a trei etape [Undy, Y.G., Kendall, M.G.], si anume:
(i) Observarea statistica care cuprinde culegerea si acumularea datelor individuale;
(ii) Prelucrarea statistica care cuprinde sistematizarea datelor individuale; calculul indicatorilor statistici si prezentarea datelor sub forma de tabele, serii sau grafice statistice;
(iii) Analiza si interpretarea statistica care cuprinde confruntarea si compararea datelor, verificarea ipotezelor, formularea concluziilor asupra cercetarii si fundamentarea calculelor de prognoza.

Observarea statistica consta in culegerea de date (informatii) dupa o anumita metodologie pentru toate unitatile colectivitatii cercetate. In procesul observarii statistice trebuie sa se tina seama de o serie de principii fundamentale, autonomia metodologica, confidentialitatea, transparenta, specializarea, proportionalitatea si deontologia statistica (culegerea de date trebuie sa se realizeze in conditii obiective, fara preferinte din partea cercetatorilor).

Metodele si procedeele de observare statistica sunt functie de natura fenomenelor studiate, de modul de organizare a activitatilor, de posibilitatile de inregistrare a fenomenelor si de mijloacele tehnice de prelucrare disponibile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.