Introducere in sociologie - obiectul si definirea sociologiei

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.89

nivel: Facultate

comportamentului. Aceasta demonstreaza, pe de o parte, complexitatea obiectului ei de studiu, pe de alta parte, existenta unor moduri diferite in care poate fi abordata problematica sociala.
Sociologia comunica, practic, cu toate stiintele deoarece socialul - obiectul ei de cunoastere -, cuprinde elemente ce sunt studiate din toate perspectivele stiintei. Cum fiecare stiinta isi delimiteaza[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in sociologie - obiectul si definirea sociologiei

comportamentului. Aceasta demonstreaza, pe de o parte, complexitatea obiectului ei de studiu, pe de alta parte, existenta unor moduri diferite in care poate fi abordata problematica sociala.
Sociologia comunica, practic, cu toate stiintele deoarece socialul - obiectul ei de cunoastere -, cuprinde elemente ce sunt studiate din toate perspectivele stiintei. Cum fiecare stiinta isi delimiteaza obiectul la segmente ale realului este evident ca viziunea sociologiei este partiala, iar pentru explicarea acesteia se aduc argumente si din stiinte conexe.

De aceea, granitele dintre stiintele socio-umane sunt fluide.
Circumscrierea sociologiei de alte stiinte socio-umane se reflecta in obiectul de studiu si in problematica specifica celorlalte stiinte. Cu ce se indeletniceste sociologia? Ea studiaza realitatea sociala dincolo de aspectele ei particulare. Finalitatea sociologiei sta in cunoasterea, explicarea si intelegerea stiintifica a structurii si functionarii societatii globale. In acelasi timp, sociologia cauta raspuns la o chestiune esentiala, si anume, relatia dintre individ si societate sub toate aspectele.

Pentru delimitarea domeniului sociologiei este oportuna analiza raporturilor sociologiei cu celelalte stiinte socio-umane.
Psihologia este stiinta care studiaza comportamentul individual si personalitatea prin proprietati cum sunt: atitudini, nevoi, sentimente, precum si prin procese: invatare, perceptie etc. In acest domeniu se distinge o stiinta particulara, psihologia sociala, strans asociata cu sociologia. Psihologia sociala este cunoasterea stiintifica a interactiunii comportamentelor si proceselor psihice umane.

Ea studiaza modul cum are loc interactiunea comportamentelor individuale si de grup, ca si starile si procesele psihice colective, personalitatea sub raportul conditionarii socio-culturale. Sociologia, spre deosebire de psihologie, se ocupa de cunoasterea relatiilor sociale, a structurilor, interactiunilor si organizarii din societate. Psihologia studiaza psihicul individului, iar sociologia abordeaza colectivitatile sociale.Antropologia este stiinta despre om ca individ, grup si specie (G. Geana, Antropologie, in Dictionar, 1993, p. 40), vazut din perspectiva biologica si sociala.

Antropologia fizica analizeaza teme referitoare la originea omului. Apropiata de sociologie este antropologia culturala, aceasta fiind preocupata de studiul comportamentului uman in contextul normelor si valorilor dintr-o societate concreta. Sociologia se centreaza pe cunoasterea societatilor contemporane, pe cand antropologia culturala are ca obiect culturile arhaice. In discursul antropologiei culturale se includ teme referitoare la contextele de existenta a traditiilor, la civilizatia moderna in relatie cu valori traditionale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.