Introducere in sociologie

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Inainte de a putea vorbi de insasi conceptul de sociologie, este absolut necesar sa introducem doua concepte fundamental noi: conceptul de rol si conceptul de structura sociala. Prin rol intelegem performanta pe care o asteptam de la cineva care ocupa o anumita pozitie. Orice individ intr-o societate are un rol. Vorbim de rolul de profesor, rolul de student, rolul de sotie, de mama, de iubita sau [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in sociologie

Inainte de a putea vorbi de insasi conceptul de sociologie, este absolut necesar sa introducem doua concepte fundamental noi: conceptul de rol si conceptul de structura sociala. Prin rol intelegem performanta pe care o asteptam de la cineva care ocupa o anumita pozitie. Orice individ intr-o societate are un rol. Vorbim de rolul de profesor, rolul de student, rolul de sotie, de mama, de iubita sau de cersetor. Fiecare dintre aceste pozitii sociale au o anumita reprezentare care sugereaza un anumit set de comportamente, gesturi, atitudini si relatii pe care le stabilesc cu altii.

Tema majora a sociologiei este sa descopere ce seturi de roluri pune societatea la dispozitia membrilor sai si de ce anumite persoane joaca un anumit rol. Pornind de la rol, putem acum aborda cel de-al doilea concept fundamental in sociologie si anume cel de structura sociala, definita ca ansamblul contextului in care apar rolurile. Astfel, rolul de mama vazut din aceasta perspectiva poarta denumirea de structura sociala a familiei, rolul de student creeaza structura sociala a educatiei si asa mai departe.

Sociologia este o disciplina care studiaza oamenii si regulile de comportament in baza carora acestia interactioneaza. De aceea, sociologia are relatii cu alte stiinte precum stiintele politice, stiintele economice, psihologia si antropologia. Elementul de studiu al sociologiei in reprezinta regularitatile sociale, fenomenele sociale ce se repeta in conditii similare. Totusi, acest obiect de studiu il putem intalni si la alte discipline.

Astfel, economia se orienteaza catre modelele de productie, distributie si consum a bunurilor si serviciilor, distributia resurselor si comportamentul consumatorului. Stiintele politice investigheaza modul in care oamenii se guverneaza sau sunt guvernati, modelele de distributie a puterii si participarea in organizatiile formare, in special birocratia publica. Desi sociologia analizeaza si ea distributia puterii, nu putem sa nu remarcam o mai mare diversitate a interactiunilor sociale - intre sot si sotie, prieteni, grupuri organizate etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.