Introducere in sociologie

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.75

nivel: Facultate

H.Berr, in “Evolution sur l’humanite” afirma ca sociologia “aceasta stiinta noua, pe cat de ambitioasa pe atat de rau definita de cele mai multe ori, uneori se opune istoriei, alteori vrea s-o īnlocuiasca, pe cand īn realitate ea trebuie s-o completeze si s-o īmbogateasca.”
Conform lui Berr, sociologia si istoria se completeaeza una pe cealalata.

DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in sociologie

H.Berr, in “Evolution sur l’humanite” afirma ca sociologia “aceasta stiinta noua, pe cat de ambitioasa pe atat de rau definita de cele mai multe ori, uneori se opune istoriei, alteori vrea s-o īnlocuiasca, pe cand īn realitate ea trebuie s-o completeze si s-o īmbogateasca.”
Conform lui Berr, sociologia si istoria se completeaeza una pe cealalata.

Amandoua stiintele studiaza fenomene sociale, diferenta fiind ca sunt privite din alte puncte de vedere in cadrul fiecareia. “Istoria, zice D. Koigen, se ocupa de continuitatea dinamica a neamului omenesc. Ea are de-a face cu spete de indivizi, a caror continuitate si constanta īn actiunea generala o urmareste”.


Asupra raporturilor dintre sociologie si istorie se pot deosebi mai multe conceptii:Sociologia se confunda cu filosofia istoriei;
Sociologia se reduce la istoria propriu-zisa;
Sub anumite aspecte, sociologia este acelasi lucru cu istoria si cu filosofia istoriei;Sociologia si istoria sunt doua stiinte deosebite, fiecare avand un punct de vedere distinct in cercetarea fenomenelor sociale;

Voi prezenta cazul lui A.D.Xenopol care afirma in lucrarea sa fundamentala, “Theorie de l’histoire” ca “sociologia foloseste ca obiect de studiu cercetarea faptelor de repetitie, iar istoria le foloseste pe cele de succesiune”.

Xenopol face deosebire intre sociologia statica si cea dinamica, sustinand ca prima poate stabili legi fixe, pe cand cea de-a doua poate doar formula unele regularitati, asa-numitele serii istorice. Totusi,intre istorie si sociologie dinamica nu prea exista o diferenta.

Sociologia nu se poate confunda si nu trebuie confundata nici cu filosofia istoriei, nici cu istoria. Filosofia istoriei nu este sociologie, deoarece ea construieste a priori societatea si evolutia acesteia. Sociologia nu are si nici nu trebuie sa aiba vreo legatura cu aprioricul sau cu strutura metafizica a omenirii.

Spre deosebire de filosofia istoriei, sociologia doar explica valorile realizate ale fenomenelor. In comparatie cu istoria, sociologia cerceteaza numai ceea ce e general si comun societatilor. Sociologia nu ignora rolul indivizilor si al momentelor, dar “cerceteaza, in special, starile permanente de lucruri si se preocupa de fenomenele generale si de aspectele comune ale societatilor, de institutiile lor si de tipurile existente in societate.”

Cea mai comuna eroare este aceea de a confunda sociologia cu psihologia, datorita similaritatii dintre faptele sociale si cele psihologice. Acest lcuru a dus la dezvoltarea unor conceptii in sociologie care vor sa inlature complet orice element de psihologie din sociologie.

“Astfel, teoriile mecaniciste reduc fenomenele sociale la forte mecanice, pentru faptul ca īn societate avem de-a face cu fenomene exterioare sufletului individual si cu o cauzalitate proprie, deosebita de cea individuala”. In cadrul acestei teorii dispar indivizii, ei devenind niste simple obiecte.

Obiectivismul lui Durkheim este similar acestei conceptii mecaniciste, deoarece si pentru filosoful francez, fenomenele sociale au o natura specifica, deosebita de psihologia obisnuita. Ele au o cauzalitate proprie, de natura mecanica, excluzand orice finalitate care ar putea sa le confere directionalitate sau o tinta anume.

Aceste teorii sunt valide, dar nu complete, deoarece exclud legatura dintre sociologie si psihologie, legatura data de faptul ca societatea exista in constiinta individului, nu in afara lui. Oricat ar fi de exterioare, fenomene sociale au elemnte psihologice si se bazeaza pe psihologie;acest lucru poate fi demonstrat foarte usor: oamenii se schimba si odata cu ei si societatile.

Economistul german Gustav Schmoller care pune accent pe stransa legatura dintre sociologie si psihologie afirma ca:” Orice descriere economica si sociala e un fragment din istoria obiceiurilor”. El vorbeste aici despre extinderea obiceiurilor, a aprecierilor, a ordinii morale si in domeniul economic, atribuind spiritualului puterea de a determina activitati economice.
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.