Introducere in sociologia manageriala

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.88

nivel: Facultate

Coexistenta integrarii economice la nivel european cu diferite tipuri de asociere a tarilor ce vizeaza libertatea comertului din Asia si America, ne conduc la premisa ca ele constituie un preludiu al procesului de globalizare. Explicatia consta in cresterea interdependentelor dintre statele lumii si internationalizarea activitatilor economice ca urmare a potentialului crescand al marilor companii.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in sociologia manageriala

Coexistenta integrarii economice la nivel european cu diferite tipuri de asociere a tarilor ce vizeaza libertatea comertului din Asia si America, ne conduc la premisa ca ele constituie un preludiu al procesului de globalizare. Explicatia consta in cresterea interdependentelor dintre statele lumii si internationalizarea activitatilor economice ca urmare a potentialului crescand al marilor companii.

Forta lor economico-financiara ridica pe o noua treapta procesul de internationalizare si de adaptare la incertitudinile pietei mondiale. Dupa cum aprecia J. K. Galbraith, "corporatia multinationala trece peste piata atat pe plan international, cat si national. Realizeaza peste capul unei lumi alcatuite din numeroase suveranitati nationale ceea ce realizeaza in cadrul unei singure suveranitati" [2]. Depasind frontierele nationale, compania multinationala are in vedere nu atat comertul traditional cu produse, ci, substituirea pietei nationale prin crearea de unitati proprii, care sa realizeze schimburile pe pietele pe care actioneaza ca agenti economici supunand concurentei agentii autohtoni.

Prin investitii, atrag in sfera lor de actiune nu numai piete de desfacere, dar si ramuri si subramuri economice, achizitionand sau creand firme in diferite zone ale lumi, cu mare potential in resurse naturale si forta de munca ieftina.Expansiunea companiilor transnationale este efectul dezvoltarii generate pe de o parte, dar si al concentrarii puternice a capitalului si a potentialului stiintific pe de alta parte, a capacitatii de dominare in domeniul productiei de varf si in plan financiar.

Avantajele sunt, in consecinta, in favoarea celor dezvoltati, care au posibilitatea de a beneficia de un spatiu mondial si de conditii care sa le asigure costuri mai reduse de productie si segmente de piata cu capacitate mai mare de absorbtie. Avantajele procesului de mondializare in favoarea celor dezvoltati explica adeziunea acestora la globalizare.
Faptul ca lumea, chiar si dupa decolonizare, continua sa se imparta in bogati si saraci nu este surprinzator, ca fenomenul globalizarii este inteles de catre oamenii politici si economisti ca un fenomen ce ar adanci decalajele dintre tari.

Daca in 1870 venitul pe cap de locuitor al natiunilor cele mai bogate era de 11 ori mai ridicat decat al natiunilor cele mai sarace, astazi, cei bogati sunt de mai mult de 50 de ori mai bogati decat cei mai saraci. La o asemenea evolutie, Daniel Cohen concluzioneaza: "Fenomenul inegalitar intre natiuni este deci recent, el este produsul ultimelor doua secole" [3]. Paralel cu cresterea bogatiei unor natiuni, la polul celor saraci se acumuleaza datorii care, in anul 2000 insumau 3.350 miliarde dolari SUA, adica de 6 ori mai mult fata de 1980. Precaritatea acestor tari in economia mondiala rezulta din ramanerea in urma pe plan tehnic, tehnologic, al informatiilor si comunicatiilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.