Introducere in sistemul mass media

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.68

nivel: Liceu

Un alt sociolog american, Leo Thayer, va identifica sapte functii ale presei: de socializare (ofera material pentru discutiile dintre oameni); de identitate (ritmeaza existenta noastra cotidiana, dandu i un contur specific); de mitoloAZgizare (creeaza modelele simbolice de profunzime ale culturii noastre); de comAZpensare (ofera experiente afective, vicariale); de informare (distribuie date despre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in sistemul mass media

Un alt sociolog american, Leo Thayer, va identifica sapte functii ale presei: de socializare (ofera material pentru discutiile dintre oameni); de identitate (ritmeaza existenta noastra cotidiana, dandu i un contur specific); de mitoloAZgizare (creeaza modelele simbolice de profunzime ale culturii noastre); de comAZpensare (ofera experiente afective, vicariale); de informare (distribuie date despre realitate); de divertisment (transmite mesaje care ocupa timpul liber); de educatie (contribuie la modelarea indivizilor - 1982, pp. 138 146).

Michael Real sustine ca presa ajuta indivizii sa se orienteze in activitatile lor zilnice, faciliteaza relaxarea si evaziunea, permite intarirea identitatii persoAZnale, asigura perpetuarea mostenirii culturale, ofera formule comune, uzuale de gandire si exprimare, defineste o suma de categorii de interpretare a lumii, furnizeaza compensatii pentru frustrari, contribuie la realizarea coeziunii sociale, faciliteaza implantarea noului in societate, valideaza simbolurile si miturile unei culturi etc. (1989, pp. 251 255).

F. Balle, autorul unei sinteze de referinta, ramane fidel modelului bazat pe trei functii: de insertie sociala, de recreere, de purificare sufleteasca (1988, p. 506), iar M. Mathien opteaza pentru sapte functii: de evaziune, de coeziune sociala, de distribuire a cunostintelor, de depoAZzitare a actualitatii, de ghid al actualitatii, de recreere, de purificare (1989, pp. 43 47). Dupa M. Wiley, presa indeplineste cinci functii: de a furniza informatii, de a analiza aceste informatii, de a oferi un cadru general de referinta pentru cunoastere, de a distra, de a difuza o cunoastere enciclopedica (apud J. Cazneuve, 1976, p. 223).

Sintetizand diverAZsele teorii si moduri de abordare, D. McQuail stabileste doua mari familii de functii: a) pentru societate in ansamblul ei: de informare, de corelare (sociaAZlizare), de asigurare a continuitatii, de divertisment, de mobilizare; b) pentru indivizi, luati in parte: de informare, de stabilire a identitatii personale, de integrare in societate, de divertisment (1987, pp. 71 73).In fata unui camp atat de fluctuant, in care diferiti cercetatori au construit terminologii si tipologii diverse, ne propunem

o "repliere" asupra unei liste elemenAZtare, gandite ca un instrument didactic pentru orientarea cititorului nefamiliarizat cu acest domeniu.Prima dintre familiile de functii pe care le discutam aici se refera la nevoia indivizilor si grupurilor de a controla mediul inconjurator: oamenii evalueaza, pe baza informatiilor pe care le primesc prin mass media, importanta evenimenAZAZtelor ce ar putea sa i afecteze in mod direct, anticipeaza unele tendinte ale vietii econoAZmice, sociale sau politice si iau, in cunostinta de cauza, anumite decizii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.