Introducere in psihologie - Asumptiile perspectivei behavioriste respectiv cognitive

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Referat despre Introducere in psihologie - Asumptiile perspectivei behavioriste respectiv cognitive
De exemplu: eu prestez o muncă suplimentară – cosmetica, pentru ca sunt bine platită. De fiecare dată când o clientă mă solicită (stimulul) eu am s-o programez și am s-o primesc pentru serviciul solicitat (raspuns)-ar fi o reacție automată care nu ține cont de procesele mentale care se [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in psihologie - Asumptiile perspectivei behavioriste respectiv cognitive

Referat despre Introducere in psihologie - Asumptiile perspectivei behavioriste respectiv cognitive
De exemplu: eu prestez o muncă suplimentară – cosmetica, pentru ca sunt bine platită. De fiecare dată când o clientă mă solicită (stimulul) eu am s-o programez și am s-o primesc pentru serviciul solicitat (raspuns)-ar fi o reacție automată care nu ține cont de procesele mentale care se manifestă și care ar trebui să fie întotdeauna aceeași.

Această perspectivă (behavioristă), are totuși mari lipsuri prin faptul că golește comportamentul, conduita omului de ceea ce este esențial și specific ființei sale, activitatea mentală și procesele psihice.

Deși pentru comportamentele simple poate fi potrivită, neglijează foarte multe aspecte esențiale ale funcționării organismului uman: gândirea, modul în care ființa ia deciziile în funcție de experiențele anterioare, în funcție de informațiile memorate, de capacitatea individuală de a se exprima prin limbaj, etc.

Perspectiva cognitivă umple acest gol prin faptul că ea studiază procesele mentale (cum percep o situație, cum o judec, interpretez, ce decizii iau, cum rezolv aceea situație). Același exemplu de mai sus, analizat din perspectiva cognitivă, duce la o interpretare mult mai complexă, în care sunt implicate procesele mentale: atunci când clienta mă solicită, raspunsul meu poate să fie diferit în funcție de starea mea de moment (oboseală, indispozitie sau odihnă, bună dispoziție), amintirile, emoțiile, sentimentele pe care acea persoana le trezește în mine (simpatie, bucurie, dor, jenă, repulsie), în funcție de motivația pe care o am sa o servesc (știu că sunt bine plătită de acea persoană sau am și alte interese vizavi de ea), etc, etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.