Introducere in psihologie

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Ca preocupare a omului pentru intelegerea si explicarea fenomenelor vietii sale sufletesti, psihologia este foarte veche. Inceputurile ei dateaza din momentul cind omul a devenit constient de sine si, pe linga intrebarile si problemele legate de procesele si fenomenele din natura, a inceput sa formuleze intrebari si probleme legate de propria sa viata sufleteasca si propria conduita. Din aceasta p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in psihologie

Ca preocupare a omului pentru intelegerea si explicarea fenomenelor vietii sale sufletesti, psihologia este foarte veche. Inceputurile ei dateaza din momentul cind omul a devenit constient de sine si, pe linga intrebarile si problemele legate de procesele si fenomenele din natura, a inceput sa formuleze intrebari si probleme legate de propria sa viata sufleteasca si propria conduita. Din aceasta perspectiva, psihologia este la fel de veche ca fizica, mecanica si astronomia.

Ca stiinta de sine statatoare, psihologia are o istorie relativ scurta, depasind cu putin o suta de ani. Comparata cu astronomia, mecanica si fizica din acest punct de vedere, este una din cele mai tinere stiinte. Intirzierea constituirii ei ca disciplina de sine statatoare se datoreaza atit complexitatii extraordinare a domeniului vietii psihice a omului, cit si dificultatilor de a satisface cerintele paradigmei sau modelului logic de circumscriere si definire a unei stiinte, impus de catre mecanica si fizica clasica.

Printre alte exigente, acest model logic impunea obiectivitatea, masurabilitatea si cuantificabilitatea fenomenelor supuse studiului. Raportata la specificul vietii sufletesti a omului, aceasta cerinta este aproape inoperanta, intrucit fenomenele vietii psihice nu puneau in evidenta (precum fizica sau mecanica) existenta unor proprietati sensibile, nemijlocit perceptibile, care sa poata fi masurate si cuantificate. Neavind asemenea insusiri, se excludea de la bun inceput posibilitatea ca studiul fenomenelor psihice umane sa se realizeze cu metode obiective si in contextul unei stiinte autentice.

Immanuel Kant, in "Critica ratiunii pure", sustine o pledoarie intreaga pentru a demonstra imposibilitatea existentei unei stiinte psihologice de sine statatoare. El considera ca proba de verificare a viabilitatii unei stiinte trebuie sa fie gradul de aplicare si utilizare a metodelor matematice de analiza si prelucrare a datelor. Aceste metode matematice reclama existenta unor masuratori cantitative, obiective, ori fenomenele psihice ale omului, neavind proprietatea de a fi nemijlocit perceptibile, nu pot fi masurate. Implicit, in studiul lor nu se poate face apel la metodele matematice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.