Introducere in medicina de familie

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Asigurarile sociale de sanatate au avut rolul cel mai important in reafirmarea MF in viata medicala romaneasca. Trebuind sa ofere asiguratilor accesibilitatea la o asistenta medicala cat mai eficienta din punct de vedere economic, asigurarile de sanatate au apelat in primul rand la MF care s-a dovedit capabila sa rezolve in modul cel mai prompt si mai ieftin peste 80% din nevoile de asistenta medi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in medicina de familie

Asigurarile sociale de sanatate au avut rolul cel mai important in reafirmarea MF in viata medicala romaneasca. Trebuind sa ofere asiguratilor accesibilitatea la o asistenta medicala cat mai eficienta din punct de vedere economic, asigurarile de sanatate au apelat in primul rand la MF care s-a dovedit capabila sa rezolve in modul cel mai prompt si mai ieftin peste 80% din nevoile de asistenta medicala ale populatiei. Aceste actiuni de reforma se concretizeaza in Legea Asigurarilor Sociale de Sanatate 145/1997 si in Normele Metodologice de aplicare a Contractului Cadru de furnizare a serviciilor medicale in asistenta medicala primara.

MF este o disciplina de sinteza care integreaza in practica o serie de atitudini si aptitudini medicale si personale, fiind un model de prestare a ingrijirilor primare de sanatate ("Primary Health Care"), care se afla la baza organizarii oricarui sistem de sanatate. MF reprezinta poarta de intrare a pacientilor in sistemul de sanatate si coordoneaza circuitul pacientului in sistemul de servicii medicale, colaborand cu toate celelalte specialitati medicale. Chiar daca medicul de familie lucreaza in sistem public sau privat, el face parte din sistemul de sanatate, ocupand o pozitie centrala.

In unele tari (Anglia, Olanda, Canada), medicul de familie trebuie sa aiba primul contact cu pacientul si are rolul de a coordona accesul pacientilor la serviciile medicale (secundare sau tertiare). In alte tari (Franta, SUA), pacientul se poate adresa direct atat specialistului, cat si medicului de familie.Medicul de familie, prin pozitia fundamentala pe care o ocupa in prezent in ocrotirea si promovarea sanatatii atat pe plan mondial, cat si in tara noastra, are un spectru larg de sarcini menite sa asigure acea ingrijire globala ("total care") a persoanei, familiei si comunitatii.

Dupa OMS, medicul MF este medicul de prim contact, asigurand asistenta medicala primara, considerata "cheia de bolta a sanatatii pentru toti".Atributiile medicului MF sunt complexe, ocupand diverse domenii din sfera serviciilor medicale. Ele variaza de la o tara la alta, in functie de politicile de sanatate. Aceste sarcini se grupeaza in urmatoarele categorii: preventive, curative, educationale, administrativ-organizatorice, cercetare stiintifica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.