Introducere in managementul resurselor umane

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Listarea acestor puncte tari si slabe ale resurselor umane sugereaza dificultatea proceselor de management din cadrul firmei, respectiv arata cat este de dificil in ceea ce numim " a lucra cu alti indivizi/salariati", " a obtine rezultate prin altii" etc. Resursele umane au ajuns sa devanseze ca importanta celelalte resurse in managementul corporatiilor, indeosebi dupa publicarea lucrarii lui Thom[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in managementul resurselor umane

Listarea acestor puncte tari si slabe ale resurselor umane sugereaza dificultatea proceselor de management din cadrul firmei, respectiv arata cat este de dificil in ceea ce numim " a lucra cu alti indivizi/salariati", " a obtine rezultate prin altii" etc. Resursele umane au ajuns sa devanseze ca importanta celelalte resurse in managementul corporatiilor, indeosebi dupa publicarea lucrarii lui Thomas Peters si Robert Watermann, dupa confirmarea unor predictii enuntate de Alvin Toffler si/sau Peter Drucker.

Anuntata "revansa a resursei umane", asa cum spune J. K. Galbraith, a devenit o realitate la inceputul secolului XXI. Intr-un exceptional studiu, in care s-au inclus 80.000 de manageri din 400 de companii performante, Buckingham si Coffman incearca sa inteleaga ce practici curente aplica in munca zilnica marii manageri, cum se explica succesul lor, cum lucreaza ei cu salariatii din subordine, cum reusesc sa motiveze/directioneze subordonatii; intre alte concluzii formulate, cei doi analisti spun ca "mare parte din valoarea unei companii" consta in cunostintele din mintea angajatilor ei.

Chiar daca acceptam partial remarca invocata, ea atribuie resurselor umane o cota de participare enorma in stabilirea valorii unei companii, cel putin in cazul unor companii precum Microsoft, Dell Computers, companii de consultanta, companii financiare, fonduri de investitii etc. Analistii agreeaza faptul ca o pondere majora din valoarea acestor companii (este vorba de orice firma care exploateaza/proceseaza cunoasterea) este data de cunostintele pe care le poseda salariatii lor.

Asadar, valoarea contabila data de activele tangibile ale firmei a scazut in ultimele trei decenii pana la o treime din valoarea totala; aceeasi idee a mai fost formulata de catre noi anterior insa dorim sa o subliniem din nou, explicit; empiric, vom putea sugera urmatoarele: In incercarea de a raspunde la intrebarea "Ce este MRU?" amintim definitiile ce urmeaza, atat din literatura straina, cat si din literatura romana; amintim totusi explicit ca pe acest subiect exista un numar extrem de mare de opinii, uneori chiar puncte de vedere divergente.

Managementul resurselor umane este un domeniu de studiu relativ recent, insa acest domeniu/activitate a existat dintotdeauna in preocuparile firmei; el se ocupa cu gestionarea muncii si a purtat diverse denumiri: conducerea muncii, organizarea muncii, normarea muncii, functia de personal s.a. Toate activitatile, care anterior apartineau de sfera personalului, fac parte in prezent din domeniul de activitate al MRU, cu unele diferente sensibile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.