Introducere in lumea calculatoarelor si a componentelor hardware

1x punct

categorie: Informatica

nota: 9.49

nivel: Gimnaziu

     Nu aveti nevoie de nimeni ca sa va spuna ce este un PC. Deja stiti. Un PC înseamna navigare în Web. Trimiterea si primirea mesajelor electronice. Redactarea scrisorilor si a temelor pentru scoala sau a notelor si rapoartelor pentru serviciu. Analiza actiunilor în care ati investit înaintea pensionarii sau a firmei de mai multe milioane de dolari pe care compania dumneavoastra vrea sa o cumper[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in lumea calculatoarelor si a componentelor hardware

     Nu aveti nevoie de nimeni ca sa va spuna ce este un PC. Deja stiti. Un PC înseamna navigare în Web. Trimiterea si primirea mesajelor electronice. Redactarea scrisorilor si a temelor pentru scoala sau a notelor si rapoartelor pentru serviciu. Analiza actiunilor în care ati investit înaintea pensionarii sau a firmei de mai multe milioane de dolari pe care compania dumneavoastra vrea sa o cumpere. Corectarea fotografiilor, editarea secventelor video, colectionarea melodiilor în format MP3 si, când nu aveti chef de altceva, alungarea extraterestrilor înapoi de unde au venit - mai degraba dintr-o cutie cumparata dintr-un magazin de software decât de pe o planeta îndepartata. Distilat pâna la esenta, un PC este ceva cu care trebuie sa va descurcati în lumea moderna. Si poate chiar ceva ce trebuie sa carati cu dumneavoastra oriunde va duceti.

      Desi calculatorul personal este într-adevar toate aceste lucruri - si multe altele - este si altceva. Mai mult decât mijlocul de atingere a unui scop, un PC este un obiect fizic. Este un pachet de metal, plastic, vopsea si siliciu care sta pe birou sau lânga acesta, pe genuchii dumneavoastra sau pe masa de bucatarie dupa ce curatati resturile de la cina. Are un ecran colorat ce care va vrajeste si, pentru degete, un set de butoane cu arc, numit tastatura. În interior este umplut cu circuite continând mai multe jonctiuni de tranzistoare decât ati putea numara în jumatate de viata, o capodopera tehnica ce ar putea rivaliza din punct de vedere al complexitatii cu rachetele Saturn V care au adus aspiratiile umane si astronautii pâna pe Luna si înapoi. (Trebuie spus însa ca astronautii au facut curajoasa calatorie fara ajutorul PC-ului sau al microprocesoarelor. Lucrurile erau mai simple pe atunci.)

      Asa cum se întâmpla si cu alte mari inventii ale umanitatii, calculatorul personal si tehnologiile dezvoltate în jurul acestuia nu sunt doar pe cale de a schimba cursul civilizatiei, ci deja au facut-o. De doua decenii, PC-urile afecteaza modul în care oamenii muncesc si se distreaza. Ca si cum ar fi o forma de viata bazata pe siliciu, calculatoarele s-au strecurat în viata noastra de zi cu zi. Chiar si miopii admit ca PC-urile au schimbat modul în care vedem lumea, comunicam si gândim. Lucrul cel mai spectaculos este ca PC-urile au schimbat pâna si modul în care ne facem cumparaturile.

      Într-adevar, misterul care înconjura calculatorul personal a disparut si probabil este timpul sa depasim cliseele clasice. Stiti care sunt acestea. PC-ul pe care astazi îl puteti tine într-o mâna este la fel de puternic ca si calculatoarele de marimea unei nave de razboi din anii 50 care consumau tot atâta energie cât toate fabricile din America de Nord puse la un loc - ceea ce probabil nu ar fi prea mult, deoarece acestea ar iesi prea mototolite din procesul de combinare. Nu mai este nevoie sa apelati la sfaturile unui guru ca sa cumparati un calculator. Puteti sa cumparati un PC din aceleasi magazine din care cumparati scule de pescuit, ciorapi sau masini de spalat vase. Copiii dumneavoastra - sau poate chiar dumneavoastra - probabil nici nu stiu cum ar arata lumea fara calculatoare.

      Unul dintre cele mai importante motive ale acestei popularitati este faptul ca PC-urile au devenit atât de usor de folosit. Miscati putin mouse-ul si puteti sa editati o secventa video sau sa trimiteti un mesaj electronic emirului din Bahrain. Învatati sa folositi un singur program si deja aveti o imagine solida a modului în care functioneaza toate celelalte.

      Dar aceasta usurinta de folosire nu este decât o imensa fatada. În spatele scenei, atât programele, cât si calculatoarele necesare pentru a le rula sunt mult mai complicate decât produsele, oricum complexe, de acum câtiva ani. În ultimul deceniu, programele au evoluat de o mie de ori si, din fericire, calculatoarele sunt de o mie de ori mai puternice. Este o minune, daca nu chiar un miracol - presupunând, desigur, ca aceti deja calculatorul potrivit pentru programul pe care vreti sa-l rulati.

      Totusi, daca vreti sa cumparati pentru prima data un calculator nou, sa înlocuiti masinaria arhaica pe care o aveti deja sau sa adaugati noi posibilitati unui PC nou sau mai vechi, complexitatea suplimentara nu poate face fericit decât un producator de analgezice. Durerile de cap vi se vor înmultii mai repede decât iepurii care au nimerit într-un depozit de Viagra. Va trebui sa faceti fata unei terminologii mai complicate decât mecanica cuantica - de fapt, unele se bazeaza chiar pe principii cuantice.

      Daca încercati sa cumparati un PC fara sa stiti ce faceti, este ca si cum v-ati publica numarul cartii de credit în Web. Aventurarea într-un magazin de calculatoare sau în departamentul de produse electronice începe sa semene cu o calatorie prin Antartica - având ca unic ghid vânzatorul, care are mai degraba intentia de a va fura agoniseala decât de a va asigura supravietuirea. Încercati sa adaugati un nou accesoriu la sistem fara sa stiti cum functioneaza si cum se conecteaza la PC si puteti fi sigur ca nu veti mai avea nici o seara libera timp de câteva luni.

      Mai mult, daca nu întelegeti sistemul si tehnologiile care stau la baza acestuia, probabil nu veti profita de toata puterea PC-ului. Nu veti putea sa îi adaugati nimic si sa îl faceti mai puternic. Probabil nici nu veti sti sa folositi tot ce aveti în sistem. Cu siguranta nu veti sti daca ati cumparat cel mai bun calculator pentru ceea ce aveti nevoie sau daca ati luat la suprapret o masinarie care nu poate face nici macar ceea ce fac modelele mai simple.

      Calculatorul nu este ceva de care sa va fie teama si nu trebuie sa fie un mister. Este o masina, si chiar una destul de simpla. O masina pe care puteti învata sa o stapâniti.

      Daca exista ceva care îndeparteaza oamenii de încercarea de a întelege PC-urile, este elementul mistic din jurul calculatoarelor. Acesta este praful pe care presupusii guru vi-l arunca în ochi ca sa-si acopere propria teama si lipsa de întelegere.

      Cu mult timp în urma, acesti specialisti autoproclamati au creat imagini ale calculatoarelor ca o masina gânditoare, ceva mai inteligent decât dumneavoastra si dincolo de întelegerea oamenilor. Acestia au convins majoritatea oamenilor ca un calculator de orice fel este o masina cu un creier elecrtonic; urmând acesta logica, rezulta imediat ca utilizarea unei astfel de masini este o sarcina la fel de delicata, solicitanta si tulburatoare ca si operatiile pe creier.

      Acei guru vor sa credeti ca masinile lor gânditoare sunt în mod inerent incognoscibile, ceva care opereaza la fel de insondabil ca si mintea umana - ceva ce nu puteti sa stapâniti deoarece sunteti, în definitiv, doar un muritor de rând, nu un guru al calculatoarelor. Vor sa credeti ca trebuie sa consultati un expert înainte de a cumpara unul dintre aceste misterioase dispozitive, sa platiti pe cineva care sa le îngrijeasca si sa le hraneasca si sa va sfatuiti cu cineva înainte de a face cea mai mica modificare sau chiar înainte de a le folosi. Nu surprinde pe nimeni faptul ca acest cineva seamana chiar cu acel guru care va umple mintea cu asemenea gânduri si va goleste buzunarele.

      Nu credeti nici un cuvânt! Nici un calculator, de orice tip, nu se apropie de gândirea umana mai mult decat o face un prajitor de pâine. Calculatoarele gândesc la fel ca si fisetele sau aparatele de socotit - departe de modul în care o faceti dumneavoastra sau a facut-o Albert Einstein. Calculatorul nu are emotii sau motivatii. Acesta nu face nimic de la sine, fara instructiuni explicite, care specifica fiecare pas ce trebuie executat. Mai mult, un PC nu are unde cerebrale. Impulsurile care calatoresc printr-un calculator nu sunt un amestec ciudat de substante chimice si activitate electrica. Calculatorul foloseste impulsuri electrice simple, bine întelese si atent controlate. Functionarea interna a unui calculator este probabil mai bine înteleasa decât flacara aparent simpla din motorul cu combustie interna al masinii dumneavoastra. Nimic misterios nu se ascunde în masina ganditoare numita calculator.

      Si totusi PC-urile sunt minunate, datorita modalitatilor prin care va fac viata si munca mai usoare si uneori, mai distractive. Devenind din ce în ce mai puternice în ultimii ani, calculatoarele au devenit din ce în ce mai minunate, preluând noi sarcini, precum editarea informatiilor video în Web sau rularea unor jocuri care tind sa devina mai realiste decât însasi realitatea.

      Dar PC-urile nu sunt minunate doar fiindca sunt atât de puternice. Sunt remarcabile deoarece sunt atât de utile. Toata puterea unui PC este importanta deoarece va permite sa faceti atât de multe lucruri. Si tocmai aceasta este esenta. Un PC este un instrument, o modalitate de a face ceea ce vreti sa faceti. Si nu este vorba numai de munca.

     Ceea ce face un PC sa fie util nu este partea hardware. Fara nici un ajutor, un PC este mai lenes decât o zi fierbinte de vara la tara. Nu face nimic alceva decât ceea ce îi spuneti sa faca. Departe de a-si folosi vasta inteligenta într-un complot pentru preluarea controlului asupra lumii, a unei nave spatiale sau a timpului dumneavoastra liber, un PC nu este câtusi de putin imaginativ. Nu face decât sa va astepte ordinele si sa le execute ca un sclav. Nici macar unul dintre toate PC-urile din întreaga lume nu a avut vreodata un gând original. Tot ceea ce fac PC-urile s-a nascut în mintea umana.

      În loc sa creeze noi idei, PC-ul va ajuta sa dati viata ideilor - capteaza cuvinte, reda imagini, controleaza alte masini. Calculatorul este o extensie a posibilitatilor umane, care va permite sa va depasiti limitele. Într-un cuvânt, calculatorul personal este o unealta. Ca orice unealta, de la toporul de piatra la ultimele aparate de bucatarie, calculatorul personal va ajuta sa atingeti un anumit scop. Va face munca mai usoara pastrându-va agenda de lucru, organizându-va inventarele, urmarindu-va veniturile sau înbunatatindu-va vocabularul si gramatica. Cu ajutorul unui calculator, lucruri altfel imposibile, cum ar fi conectarea la Internet, devin simple si deseori chiar amuzante.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.