Introducere in fondurile structurale

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Asemenea "ciclului de viata al proiectului", politicile publice si programele urmeaza in evolutia lor trasee similare, numite cicluri de viata.Inter-dependenta dintre politici - programe - proiecte, exprimata de cele trei cercuri concentrice din diagrama, arata conditionalitatea dintre obiectivele acestora, pe cele trei campuri de actiune.
Implementarea fondurilor structurale si de coeziun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in fondurile structurale

Asemenea "ciclului de viata al proiectului", politicile publice si programele urmeaza in evolutia lor trasee similare, numite cicluri de viata.Inter-dependenta dintre politici - programe - proiecte, exprimata de cele trei cercuri concentrice din diagrama, arata conditionalitatea dintre obiectivele acestora, pe cele trei campuri de actiune.
Implementarea fondurilor structurale si de coeziune urmeaza aceeasi logica a obiectivelor si se organizeaza dupa aceleasi cicluri de viata.
Pe acest traseu, primul pas il reprezinta identificarea si formularea documentelor de programare.

1.2. Documentele de programare
Prioritatile la nivel european care trebuiesc avute in vedere pentru programarea interventiilor in perioada 2007-2013 sunt cuprinse in documentul numit Orientarile strategice comunitare (CSG), realizat de Comisia Europeana si aprobat de Consiliul de Ministri al UE.Potrivit acestuia, interventiile structurale trebuie sa fie astfel programate incat sa contribuie la indeplinirea Strategiei Lisabona (2000/2005) si Goteborg (2001). Directiile majore indicate de CSG privesc cresterea economica si competivitatea, dezvoltarea teritoriala, dezvoltarea urbana si capacitatea administrativa. Un Regulament General [1] stabileste obiectivele fondurilor pentru perioada 2007 - 2013.

La nivelul statelor membre, fondurile structurale si de coeziune au misiunea de a co-finanta programele nationale si regionale pregatite de autoritatile nationale, pe acele categorii de interventii care sunt conforme cu CSG si cu Regulamentul General.Pentru a utiliza asistenta structurala, Statele Membre trebuie sa pregateasca Programe Operationale (PO), care sunt negociate cu Comisia Europeana si in final aprobate de aceasta.

Potrivit Regulamentului General, Programul Operational este definit astfel:"un document depus de Statul Membru si adoptat de Comisie, care stabileste o strategie de dezvoltare pe baza unui set coerent de prioritati, pe care urmeaza sa o puna in aplicare cu ajutorul unui Fond sau in cazul Obiectivului "Convergenta", cu ajutorul Fondului de Coeziune si al Fondului European de Dezvoltare Regionala"
PO - urile se afla in centrul interventiilor structurale. Pregatirea lor urmareste o anume ierarhie in programare, prezentata in diagrama de mai jos.

La nivel national, documentele de programare sunt de doua feluri:
- Cadrul National Strategic de Referinta (CNSR)
- Programele Operationale (PO)
CNSR este un document strategic care descrie prioritatile nationale in domeniul coeziunii economice si sociale. CNSR deriva din Planul National de Dezvoltare - PND - (in cazul noilor State Membre) sau din Planul National de Reforma (pentru Statele Membre mai vechi).
PND integreaza diferite politici si/sau programe nationale, regionale si sectoriale.

In pregatirea PO-urilor trebuiesc luate in considerare atat prioritatile nationale stabilite de CNSR, cat si diferitele politici publice. PO-urile se detaliaza in axe prioritare, iar axele pioritare se detaliata in operatii, care vor fi implementate prin proiecte si scheme de granturi.CNSR, ca document de planificare strategica, reprezinta punctul de referinta central in monitorizarea si evaluarea PO-urilor in timpul unui ciclu de programare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.