Introducere in etica si deontologia presei

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

In dictionar, deontologie inseamna "doctrina privitoare la normele de conduita si la obligatiile etice ale unei profesiuni (mai ales a celei medicale)". Deasemenea, deontologie mai inseamna: "Compartiment al eticii care se ocupa cu studiul normelor si obligatiilor specifice unei activitati profesionale" sau "Teorie despre datorie, despre originea, caracterul si normele obligatiei moral[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in etica si deontologia presei

In dictionar, deontologie inseamna "doctrina privitoare la normele de conduita si la obligatiile etice ale unei profesiuni (mai ales a celei medicale)". Deasemenea, deontologie mai inseamna: "Compartiment al eticii care se ocupa cu studiul normelor si obligatiilor specifice unei activitati profesionale" sau "Teorie despre datorie, despre originea, caracterul si normele obligatiei morale in general." [Gen. -iei. / < fr. deontologie, cf. gr. deon - ceea ce trebuie facut, logos - studiu].
Rigori etice in textele de opinie

Se vorbeste mult (chiar prea mult) despre rolul si importanta presei. Potop de vorbe mari si frumoase se abate asupra presei in ansamblul ei, in timp ce truditorii informatiei, jurnalistii, marginalizati si dispretuiti, sunt aratati cu degetul pentru mai toate relele din lume. Un sondaj deja celebru, realizat de agentia Sofres pentru revista Mediaspouvoirs (nr. 37, 1995), arata ca 64 % dintre francezi nu au incredere in ziaristi, considerand ca acestia nu rezista tentatiilor oferite de putere, partide politice sau bani. De asemenea, calificativele care ar descrie cel mai bine meseria de jurnalist nu sunt - in viziunea francezilor - dintre cele mai flatante :

aroganti, incrancenati, nesinceri, imorali, competenti, dar lipsiti de independenta.In Romania, sondajele sociologice nu si-au propus (cel putin pana acum) sa opereze o distinctie clara intre ziaristi si presa, chestionarele limitandu-se doar la increderea populatiei in institutiile media romanesti. In lipsa unor repere cifrice, nu ne ramane decat sa observam un anume paradox : interesul tinerilor pentru meseria de ziarist este destul de ridicat

( la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Bucuresti se inregistreaza la admitere 10 candidati pe loc), in timp ce atitudinea oamenilor obisnuiti fata de ziaristi se arata tot mai ostila - dovada numarul tot mai mare de jurnalisti agresati in timpul documentarii. Cu toate neplacerile inerente meseriei, jurnalismul continua sa fascineze pe tineri, macar prin promisiunea vaga a celebritatii si a unei vieti dinamice, plina de imprevizibil.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.