Introducere in etica politica

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

De-a lungul timpului termenul etica a impartit "gloria" sau "oprobiul" cu un alt termen desemnand, in principiu, acelasi lucru: cel de morala. Acesta isi are originea in limba latina, unde mos, mores insemna: "obicei", "datina", "obisnuinta".
Multa vreme cei doi termeni au fost utilizati ca termeni echivalenti si aceasta atitudine persista si astazi (Encyclopedie philosophique universelle[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in etica politica

De-a lungul timpului termenul etica a impartit "gloria" sau "oprobiul" cu un alt termen desemnand, in principiu, acelasi lucru: cel de morala. Acesta isi are originea in limba latina, unde mos, mores insemna: "obicei", "datina", "obisnuinta".
Multa vreme cei doi termeni au fost utilizati ca termeni echivalenti si aceasta atitudine persista si astazi (Encyclopedie philosophique universelle II. Les notions philosophiques, Dictionnaire, volume derijee par Sylvain Auroux, t.1, PUF, PP.874-875).

Totusi, numerosi cercetatori au tinut sa puna ordine in acest domeniu, astfel incat, sprijinindu-se pe experienta utilizarii efective, in timp, a celor doi termeni, acestia le-au delimitat acceptiunile, desemnand prin morala fenomenul moral, viata morala reala (raporturile morale, intelese ca raporturi libere, comportamentele morale, actiunile morale etc, intr-un cuvant practica morala), in vreme ce termenului de etica i s-a rezervat acceptiunea de teorie a moralei (teorie despre morala): stiinta a moralei sau filosofie morala. Acest punct de vedere se impune insa a fi, la randul sau, explicat, nuantat.

Conform definitiei date de Raymond Polin (v. Ethique et politique, Edition Serey, Paris, 1968, p.101), fost profesor la Sorbona si cunoscut cercetator al raportului dintre etic si politic (printre putinii care au facut-o si sub aspect formal, terminologic): "Etica mediteaza, defineste si apreciaza, in termeni de bine si de rau, intentiile, actele si operele unui individ considerat in el insusi sau considerat in raporturile cu ceilalti indivizi".

In acceptiunea lui Polin, etica in sensul cel mai larg, se prezinta mai intai ca un ansamblu de semnificatii si de valori destinate a descrie, a intelege, a defini nu omului situatia in raporturile sale cu lumea, ceea ce ar constitui obiectul metafizicii, ci actiunea omului prin care el se impune si se situeaza in libertatea sa, in raport cu ceilalti oameni si cu lumea . (subl.ns.-V.B.)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.