Introducere in economia sectorului public

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Multe alte activitati economice reflecta intrepatrunderile dintre sectorul public si cel privat, cum este de exemplu asigurarea calitatii produselor alimentare realizate de societati comerciale private prin controlul realizat de inspectori publici.

Sectorul public reprezinta acea parte a economiei in care se manifesta proprietatea publica. Ca subiecti de proprietate publica se pot [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in economia sectorului public

Multe alte activitati economice reflecta intrepatrunderile dintre sectorul public si cel privat, cum este de exemplu asigurarea calitatii produselor alimentare realizate de societati comerciale private prin controlul realizat de inspectori publici.

Sectorul public reprezinta acea parte a economiei in care se manifesta proprietatea publica. Ca subiecti de proprietate publica se pot identifica toate agentiile si departamentele guvernamentale, precum si toate societatile publice care produc sau distribuie bunuri publice, private sau mixte. Astfel, ca obiect de proprietate publica se identifica nu numai bunurile publice, ci si unele bunuri private si mixte, adica cele care isi pierd din trasaturile bunurilor publice in anumite conditii de piata.

Sectorul public, definit in functie de forma de proprietate se caracterizeaza prin doua elemente: dimensiune si intensitate.
Dimensiunea sectorului public variaza de la tara la tara, in functie de ideologia politica a guvernului aflat la conducere si exprima domeniile in care se manifesta interventia statului.Intensitatea sectorului public difera nu numai de la o economie la alta, dar si de la un domeniu de interventie la altul si exprima amploarea actiunilor statului in domeniu.

Astfel, sanatatea este un domeniu in care se poate regasi sectorul public sau nu; invatamantul, transportul, la fel, ceea ce inseamna ca prin includerea acestor domenii de interventie in activitatea sectorului public, dimensiunea acestuia creste. In schimb, cat de mult intervine intr-un domeniu sau altul, sau, altfel spus cat de ampla este reglementarea publica a unor aspecte ale vietii economice inseamna intensitatea sectorului public. De exemplu, sectorul public este mai intens in invatamant daca predomina scolile publice, fata de cele private, si de asemenea este mai intens in agricultura in care activitatea fermierilor, taranilor sau asociatiilor agricole este reglementata prin preturile produselor, fiscalitatea, subventiile acordate etc.

Economia sectorului public este acea parte a Economiei care studiaza sectorul public prin prisma corelatiei economice fundamentale nevoi-resurse. Nevoia de sector public este o consecinta a pietei si mecanismelor ei care nu genereaza in toate conditiile rezultatele propuse, aparand asa-numitul esec al pietei. Resursele sectorului public abordate complex, in procesul atragerii, utilizarii, administrarii lor se concretizeaza in elemente materiale, financiare si umane care pot fi folosite pentru satisfacerea unor nevoi generale ale societatii.

Pentru a intelege economia sectorului public, este necesar sa se depisteze coordonatele sale, care nu sunt altele decat problemele care modeleaza actiunile sectorului public: problema economica fundamentala si aspectele de micro si macroeconomie ale sectorului public, de economie pozitiva si normativa. Problema economica fundamentala a sectorului public este gasirea raspunsului la intrebarile "CE sa produca?", "CAT sa produca?", "CUM sa produca?" si "PENTRU CINE sa produca?". Desigur, productia inclusa in acest context este inteleasa in sens larg, adica acopera intreaga activitate economica.

Cu alte cuvinte, odata acceptata prezenta sectorului public in economie, se incearca eficientizarea interventiei sale prin gasirea celor mai bune raspunsuri privind domeniile de interventie, amploarea sau volumul activitatii si modalitatile de realizare a actiunilor publice. Microeconomia sectorului public se refera la totalitatea fenomenelor si proceselor economice care caracterizeaza activitatea sectorului public ca agent economic. Este vorba despre ipostaza de producator de bunuri publice, ceea ce implica studierea externalitatilor, poluarii, informatiei in general, a preturilor administrate etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.