Introducere in dreptul bancar

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Bancile au evoluat o data cu societatea umana, din antichitate pana in epoca moderna.
1. Antichitatea: cel mai vechi edificiu bancar este considerat templul din URUC din Mesopotammia, in perioada 3400- 3200 I. e.n, unde s-au descoperit primele table de contabilitate
Templul din SUMER, Babilon, se caracterizeaza prin descoperirea politei, ca document care consemna recunoasterea unei [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in dreptul bancar

Bancile au evoluat o data cu societatea umana, din antichitate pana in epoca moderna.
1. Antichitatea: cel mai vechi edificiu bancar este considerat templul din URUC din Mesopotammia, in perioada 3400- 3200 I. e.n, unde s-au descoperit primele table de contabilitate
Templul din SUMER, Babilon, se caracterizeaza prin descoperirea politei, ca document care consemna recunoasterea unei datorii.
Raspandirea comertului a determinat dezvoltarea comertului de banca, practicarea imprumutului cu dobanda, folosirea scrisorii de schimb, aparitia Bancilor de stat sau private.

La ROMA, bancherii privati s-au instalat in FORUM, cu o masa, o banca pe care etalau monedele si pe care le imprumutau sau le schimbau.
Practicarea camatariei (imprumutului cu dobanda) s-a dezvoltat mai ales in contactul cu popoarele mediteraneene, deoarece dobanda era limitata la Roma dar liberalizata in provinciile romane (unde era de aproximativ 50%)2. Evul Mediu : religia crestina interzice in mod expres dobanda, dar aceasta se practica in continuare in cuantumuri cuprinse intre 6-12%, rolul de bancher jucandu-l manastirile, care pretind nu o dobanda ci o participare la beneficii sau despagubiri.

In secolul al XII-lea vorbim de vanzare pe credit, imprumuturile se garanteaza prin gajuri iar dobanda ajunge la 30-40%. Se definitiveaza terminologia, apar termenii de Banca, bancher, bancruta in Italia, in statele-cetati Florenta, Genova, Pisa.
3. Renasterea : se caracterizeaza prin aparitia bancilor private in Franta, Germania si Italia si a bancilor publice in Italia. 1532 este anul aparitiei Burselor - ANVERS- Franta si LONDRA- Anglia. Apar ZAFIRII, ca persoane autorizate si limitate ca numar, care cunosc diferitele tipuri de moneda, imprumuta bani, infiinteaza banci si devin bancheri.

4. Epoca moderna : apar bancile moderne ca cele de Emisiune, care monopolizeaza emisiunea biletelor pe plan national (Amsterdam, Hamburg, Anglia si Franta). Se dezvolta bancile private (case bancare) ROTSCHILD, care efectueaza operatiuni cu caracter exceptional.
Apar bancile comerciale. Acestea colecteaza depozite si finanteaza afaceri internationale.
Pentru clasele populare se constituie Casele de Economii, Case de economii pentru constructii si Cooperativele de Credit, denumite intr-un cuvant Institutii PARABANCARE.

Prima Banca Romaneasca este banca Albina din Sibiu, constituita dupa modelul reuniunilor de credit sasesti.
In anul 1874 se constituie Banca MARMOROSCH-BLANK, care devine cea mai importanta Banca Comerciala din Romania
In anul 1919 se infiinteaza Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), apar bancile populare.
Prima lege bancara din Romania a intrat in vigoare la 8 Mai 1935.
Incepand cu anul 1948, raman in functiune numai bancile specializate de stat, BNR, CEC, Banca de Investitii, Banca Romana de Comert Exterior, Banca pentru Alimentatie si Investitii in Agricultura.

SCB reprezinta o societate pe actiuni, care are un obiect specific de activitate, atragerea de fonduri de la persoanele fizice si juridice sub forma de depozit si acordarea de credite. Pe langa aceste activitati principale, Banca efectueaza diverse servicii, numite operatiuni accesorii si conexe. Elementul care reliefeaza pregnant o banca fata de o alta grupare colectiva cu caracter de comercialitate este OBIECTUL DE ACTIVITATE. Statutul sau juridic este diferentiat fata de celelalte societati comerciale prin obiectul specific de activitate si prin controlul exercitat din partea BNR asupra constituirii si functionarii sale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.