Introducere in drept

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ca stiinta despre societate ,dreptul este totodata o stiinta social-umana, iar stiinta dreptului studiaza juridicul in toate formele sale de manifestare, dimensionand astfel existenta umana in functie de anumite conditii social-istorice.
Stiinta dreptului apartine stiintelor juridice, studiaza legile existentei si dezvoltarea statului si dreptului, institutiile politice si cele juridice, f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in drept

Ca stiinta despre societate ,dreptul este totodata o stiinta social-umana, iar stiinta dreptului studiaza juridicul in toate formele sale de manifestare, dimensionand astfel existenta umana in functie de anumite conditii social-istorice.
Stiinta dreptului apartine stiintelor juridice, studiaza legile existentei si dezvoltarea statului si dreptului, institutiile politice si cele juridice, formele lor de evolutie in trecut si in prezent, influentand societatea si activitatea umana.

Dreptul, ca fenomen normativ, reprezinta incercarea de disciplinare si coordonare a raporturilor sociale. Dreptul nu actioneaza insa in mod arbitrar, in afara intentiilor manifestate de activitatea umana, ci in mod subordonat scopului de a promova valori larg receptate (de exemplu: proprietatea, protectia drepturilor si libertatilor individuale, protectia societatii civile). In acest mod stiinta dreptului formeaza principii generale in baza carora dreptul isi structureaza un mecanism adecvat de influentare a comportamentului uman pe temeiul unor necesitati valorice.

Ca si stiinta explicativa, stiinta dreptului studiaza natura juridicului, legile interne ale sistemului juridic, cum ar fi corelatiile dintre diferite ramuri ale dreptului. Astfel, dreptul in sens de stiinta, reprezinta, ca si celelalte stiinte sociale, o generalizare a experientei umane intr-un anumit domeniu - cel juridic - si contine un complex de notiuni, categorii, concepte si principii teoretice, dar si o metoda aparte pe baza careia se pot investiga fenomene cuprinse in sfera sa de cercetare.

In concluzie, stiinta dreptului are un statut specific intrucat analizeaza un anumit domeniu al relatiilor sociale si anume domeniul participarii oamenilor la circuitul juridic ca purtatori de drepturi si obligatii juridice. Interventia dreptului in acest domeniu are menirea de a conduce si dirija comportamente umane impunandu-le reguli normative, dar si programand un anumit tip de actiuni cu respectarea formelor de manifestare individuala si colectiva.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.