Introducere in compatibilitatea electromagnetica

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.65

nivel: Facultate

In acest sens, se considera drept emitatoare de energie electromagnetica atat emitatoarele de radio si televiziune, cat si circuitele electrice si sistemele care neintentionat produc energie electromagnetica si polueaza mediul inconjurator, cum sunt:
- sistemele de emisie radio, televiziune, radar;
- lampi cu descarcari in gaze in faza aprinderii;
- motoarele electrice cu cole[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in compatibilitatea electromagnetica

In acest sens, se considera drept emitatoare de energie electromagnetica atat emitatoarele de radio si televiziune, cat si circuitele electrice si sistemele care neintentionat produc energie electromagnetica si polueaza mediul inconjurator, cum sunt:
- sistemele de emisie radio, televiziune, radar;
- lampi cu descarcari in gaze in faza aprinderii;
- motoarele electrice cu colector;
- redresoarele si invertoarele;
- tuburile cu descarcari in gaze;
- exploziile nucleare.

Exemple de receptoare de energie electromagnetica:
- Sistemele de receptie a informatiilor (telefonice, radar, receptoarele radio si TV, etc.).
- Sistemele de automatizare cu semiconductoare care pot receptiona semnale false;
- Sistemele de masurare electronica a marimilor electrice si neelectrice (senzori, traductoare, osciloscoape, inregistratoare, voltmetre numerice );

- Sistemele de calcul, retelele de calculatoare;
- Instalatiile tehnologice care functioneaza cu fascicul de electroni;
- Microscopul electronic;
- Sistemele de achizitie si de prelucrare a datelor;
- Sistemele de scanare din tehnica medicala;
- Microelectronica de pe autovehicule;
- Stimulatoarele cardiace.

Unele echipamente electrice sau electronice pot fi considerate din punctul de vedere al CEM atat emitatoare cat si receptoare. Intra in aceasta categorie, de exemplu:
- echipamentele in care se produc procese tranzitorii de natura sa determine nivele de tensiune sau de curent cu mult mai mari decat valorile lor nominale.

Putem incadra in aceasta categorie procesele de comutatie ale sarcinilor inductive si capacitive (de ex. la deconectarea unei bobine de la o sursa de c.c. la bornele acesteia, considerata sursa sau emitator, apare o supratensiune pe care o receptioneaza tot bobina, in sensul ca supratensiunea este de interferenta (perturbatoare) si poate distruge izolatia).

- in aparatele de radio-receptie de tip superheterodina este inclus si un oscilator local, care duce la aparitia unor semnale cu frecvente intermediare (de natura unui emitator).
Toate acestea arata ca trebuie discutata CEM a fiecarui aparat in parte. VDE 0870 defineste compatibilitatea electromagnetica astfel:

Capacitatea unui dispozitiv electric de a functiona satisfacator in mediul sau electromagnetic fara ca acest mediu, care apartine si altor dispozitive, sa fie inadmisibil perturbat.Un dispozitiv electric se considera corespunzator din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice daca in calitate de emitator produce emisii tolerabile iar in calitate de receptor are o sensibilitate acceptabila la perturbatii, adica poseda o imunitate suficienta la perturbatii.

Cresterea tensiunii perturbatiilor cauzata de exploatarea sistemelor de actionare electrica cu semiconductori, cat si sensibilitatea crescuta a instalatiilor e1ectronice folosite conduc, pe de o parte la perturbatii electrice in retea, cat si la perturbatii intre ele, iar pe de alta parte stransa legatura a acestor instalatii in ansamblul lor si a cablurilor din sistemul electroenergetic au consecinte nedorite asupra sistemului respectiv.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.