Introducere in antropologie culturala europeana

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Viziunea ontologica priveste fiinta umana in tripla ei calitate de fiinta biologica, sociala si culturala.(omul - rezultatul unei evolutii biologice). Omul s-a deprins treptat, a depasit existenta pur biologica, stabilind relatii intre ei de cooperare. Oamenii si-au creat institutii, au constituit societatea umana, au deprins in timp capacitati si obisnuinte care constituie cultura care sta in mar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in antropologie culturala europeana

Viziunea ontologica priveste fiinta umana in tripla ei calitate de fiinta biologica, sociala si culturala.(omul - rezultatul unei evolutii biologice). Omul s-a deprins treptat, a depasit existenta pur biologica, stabilind relatii intre ei de cooperare. Oamenii si-au creat institutii, au constituit societatea umana, au deprins in timp capacitati si obisnuinte care constituie cultura care sta in mare masura la baza comportamentului si actiunilor umane. Omul ca fiinta biologica, sociala si culturala isi duce existenta ca parte componenta a unui ecosistem.

2. acceptiune epistemologica - are in vedere diversificarea cercetarilor efectuate de-a lungul vremii si constituirea unor ramuri specializate ale antropologiei culturale, a diferitelor scoli antropologice. Din aceasta perspectiva epistemologica, antropologia culturala ar avea rolul unei prezentari in rezumat a marilor probleme ridicate de principalele ramuri ale antropologiei (un fel de sinteza cu caracter introductiv pentru cei doritori sa se initieze in domeniul vast al antropologiei ). Principalele ramuri ale antropologiei sunt privite metafizic ca un copac al carui ramuri se constituie in disciplinele sale particulare. In determinarea principalelor ramuri ale antropologiei culturale s-au utilizat trei cai :

a) o prima cale identifica trei nivele : 1.antropologia culturala inteleasa ca o antropologie generala din care se desprind la nivelul al doilea antropologia fizica sau biologica si antropologia socio-culturala.. Termenul de antropologie sociala este preferat in mediul academic britanic iar cel de antropologie culturala de cel american. Antropologia culturala se structureaza la nivelul 3 in arheologie, antropologie lingvistica si etnologie.

b) a doua cale foloseste tot trei nivele : 1.se situeaza tot antropologia generala din care se desprinde la nivelul 2 arheologia, antropologia fizica sau biologica, antropologia lingvistica si antropologia culturala propriu-zisa. Din al treilea nivel se desprind etnologia si etnografia.
c) a treia cale foloseste doua nivele : 1.se situeaza antropologia culturala generala ; la nivelul 2 antropologia fizica sau biologica, arheologia, antropologia lingvistica, antropologia culturala in sens restrans si antropologia aplicata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.