Introducere in analiza statistica multivariata

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.34

nivel: Facultate

La fel ca si numerele obisnuite, matricile pot fi supuse unor operatii de insumare, scadere, inmultire, impartire, etc. Acestea fac parte din algebra matriceala si nu sunt absolut necesare a fi tratate aici, programele computerizate facand mai putin necesare cunostintele de acest gen. Totusi, atragem atentia asupra calitatii datelor supuse analizei. Rezultatele calculelor computerizate se prezinta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in analiza statistica multivariata

La fel ca si numerele obisnuite, matricile pot fi supuse unor operatii de insumare, scadere, inmultire, impartire, etc. Acestea fac parte din algebra matriceala si nu sunt absolut necesare a fi tratate aici, programele computerizate facand mai putin necesare cunostintele de acest gen. Totusi, atragem atentia asupra calitatii datelor supuse analizei. Rezultatele calculelor computerizate se prezinta printr-o cantitate impresionanta de numere si de grafice impresionante care sugereaza precizie dar care nu spun realmente nimic decat in masura in care datele initiale au fost corect masurate si exprima ceva autentic.

In ce priveste dimensiunea matricilor nu exista limite teoretice, procedurile de calcul putand fi aplicate unor matrici de orice dimensiuni, atat sub aspectul numarului de linii cat si al celui de coloane. Din punct de vedere practic, potentialul de calcul al programelor care ruleaza pe computerele actuale nu are decat o singura limita: capacitatea de stocare pe suportul de memorie fixa, numarul cazurilor sau al variabilelor prelucrabile fiind mult peste ceea ce ar putea constitui interesul unui cercetator oricat de pretentios.

In ciuda puterii de calcul a programelor statistice actuale, se va evita includerea in analiza multivariata a unui numar prea mare de variabile. Relatiile multiple sunt dificil de inteles si de explicat. De aceea, inainte de a trece la analiza statistica propriu-zisa, se impune o analiza preliminara a potentialelor directii de influenta reciproca. Pe aceasta baza se poate alege mai bine lista variabilelor a caror relatie interconditionata va fi analizata.
aEURa
Tehnicile analizei multivariate vin sa completeze analiza statistica in directia identificarii relatiilor complexe dintre variabile. Acest lucru este cu atat mai necesar in domeniul stiintelor social-umane, unde interconditionarea unui numar mare de variabile este mai degraba o regula decat o exceptie. In mod normal, un anumit comportament uman este influentat simultan de cunostinte, atitudini, emotii, opinii, caracteristici demografice, etc.

Un model de analiza care ia in considerare relatia dintr-o singura variabila independenta si o variabila dependenta, oricat de semnificative ar fi rezultatele acestuia, nu face decat sa arunce o lumina partiala asupra realitatii. Aceste variabile, pe langa influenta pe care o exercita una asupra alteia suporta, in acelasi timp, fiecare separat sau amandoua impreuna, influenta unora sau mai multor variabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.