Introducere in administratia publica

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Odata cu instaurarea regimurilor constitutionale si extinderea democratiei, administratia publica a fost confruntata cu o noua problema : daca pana atunci trebuia sa ii serveasca pe monarhi de asta data suveranul a devenit poporul. Puterea acestuia din urma nu se exercita in mod direct, ci prin reprezentantii sai: politicienii. Astfel, administratia publica trebuie, in ansamblul sau sa ramana in s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere in administratia publica

Odata cu instaurarea regimurilor constitutionale si extinderea democratiei, administratia publica a fost confruntata cu o noua problema : daca pana atunci trebuia sa ii serveasca pe monarhi de asta data suveranul a devenit poporul. Puterea acestuia din urma nu se exercita in mod direct, ci prin reprezentantii sai: politicienii. Astfel, administratia publica trebuie, in ansamblul sau sa ramana in slujba poporului sa ii deserveasca in mod egal si impartial pe toti cetatenii, nu doar o parte a lor si cu atat mai putin pe unii politicieni.

Cine ar trebui sa fie inclus in aceasta categorie ? Am putea include medicii in categoria de functionari publici? Acestia din cate bine se cunoaste sunt angrenati in sistemul public de sanatate. Dar cadrele didactice din invatamantul public ? Ce putem spune despre militari sau politisti din acest punct de vedere ?
O prima opinie, sa-i spunem radicala, sustine ca functionarii publici (civili) ar trebui sa fie considerati doar cei care indeplinesc o functie legata nemijlocit de procesul de guvernare / administrare sau altfel spus in procesul de formulare a deciziilor care afecetaza viata unei anumite comunitati.

Astfel, medicii, profesorii, si politistii indeplinesc doar functii auxiliare, nu participa direct la procesul de adoptare a deciziilor privind comunitatea, in vreme ce functionarii din esaloanele inferioare sunt limitati la rolul de simpli executanti ai deciziilor luate de catre superiori.La cealalta extrema se afla opinia conform careia in randul functionarilor publici ar trebui inclusi toti cei care sunt platiti din bugetul statului sau din bugetele autoritatilor publice locale.Sociologul german, Max Weber remarca faptul ca procesul de modernizare a statelor lumii a fost legat indisolubil de crearea si dezvoltarea unei administratii profesioniste.

Profesionalizarea functiei publice semnifica faptul ca exercitarea functiilor administrative a devenit o meserie care necesita existenta unei cunoasteri specializate si produce o puternica solidaritate corporativa. Introducerea acestui concept in cadrul aparatului administrativ presupune realizarea catorva cerinte specifice : permanenta, statutul, competenta, spiritul de corp si limitarea profesionalizarii.Permanenta presupune ca functia publica sa fie stabila si permanenta, posibil de exercitat in mod durabil, la adapost de constrangeri politice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.