Introducere - gandire critica si argumentare

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Facultate

Chiar si aici, in acest spatiu universitar, sunteti subiectul mai multor incercari de persuasiune. Secretariatul va cere anumite forme, sunteti obligati sa luati examenele, profesorul incearca sa va invete ceva. Eu va voi spune cat de importanta este gandirea critica. De ce trebuie sa ma credeti? In ce fel voi incerca eu sa va conving, altfel decat producatorul de detergenti care va arat reclame, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Introducere - gandire critica si argumentare

Chiar si aici, in acest spatiu universitar, sunteti subiectul mai multor incercari de persuasiune. Secretariatul va cere anumite forme, sunteti obligati sa luati examenele, profesorul incearca sa va invete ceva. Eu va voi spune cat de importanta este gandirea critica. De ce trebuie sa ma credeti? In ce fel voi incerca eu sa va conving, altfel decat producatorul de detergenti care va arat reclame, sau altfel decat secretariatul care va obliga sa aduceti niste acte?

Cum difera modul in care un autor incearca sa va convinga de adevarul unei legi fizice sau al unei teorii speciale de toate celelalte moduri de a convinge? In primul rand, prin argumente. Daca cineva va obliga sa faceti ceva (sa aduceti o hartie, sa platiti impozite etc.) nu are nevoie de argumente. Daca insa incearca sa va convinga va aduce argumente. Unele din acestea sunt argumente rationale, altele mai putin. Unele se prezinta sub o forma discursiva si organizata, altele nu. Rolul vostru este sa analizati ofertele si sa alegeti.

Cum ne descurcam? De unde stim cand cineva ne minte? De unde stim daca argumentele folosite sunt valide sau nu? De unde stim ca decizia pe care am luat-o (de a cumpara detergentul, de a vota candidatul unui partid, de a alege un curs, sau o facultate) este buna sau nu? Se presupune ca ratiunea este cea care trebuie sa ne ajute sa ne orientam. S-a adaptat insa ratiunea umana la lumea plina de schimbari in care traim ? In ce fel trebuie sa ne educam ratiunea pentru a ne putea adapta la viata de zi cu zi ?

Lumea contemporana este o lume complicata. Si asta nu numai datorita bombardamentului informational, globalizarii, ritmului schimbarii tehnologice, desi si acestea sunt de natura sa ne asigure o portie zilnica considerabila de stress. Este si o lume dominata de retorica [1], anti-sistematica, tentata de diferite tipuri de relativisme [2], ideologii conflictuale si asa mai departe.
1.2 Alegeri si decizii

Exercitiu de imaginatie:
1. Imaginati zece lucruri cu care va confruntati zilnic pe care nu le cunosteati acum 20 de ani (voi sau parintii vostri). Cate din acestea necesita o adaptare a ratiunii, un antrenament, o cunoastere sporita?
2. Imaginati 5 lucruri noi pe care le folositi in mod curent si despre care nu stiati nimic cu doi ani in urma, Pot fi continuturi teoretice, tehnologice, stiintifice etc.

Pe langa aceste schimbari, modul de viata modern a impus un mod de a exista in lume care ne auto-reprezinta drept fiinte rationale capabile sa faca alegeri rationale. Nu este nimic nou aici, modelul individului modern apare in secolul al XVII-lea. Ce este nou este modul in care lumea moderna institutionalizeaza alegerea rationala si o impune ca standard de viata. In plus, democratia universalizeaza modelul alegerii rationale
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.