Intreprinderea si responsabilitatea sociala a acesteia

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.51

nivel: Facultate

Cresterea pretului determina o serie de modificari in comportamentul consumatorilor cum ar fi:reducerea cheltuielilor la minimum;amanarea unora dintre cumparaturile de bunuri, boicotand astfel productia unora dintre intreprinderile producatoare.

La randul lor, intreprinderile trebuie sa faca fata acestei situatii, prin reducerea unora dintre cheltuieli.
2) Managementul cu fat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Intreprinderea si responsabilitatea sociala a acesteia

Cresterea pretului determina o serie de modificari in comportamentul consumatorilor cum ar fi:reducerea cheltuielilor la minimum;amanarea unora dintre cumparaturile de bunuri, boicotand astfel productia unora dintre intreprinderile producatoare.

La randul lor, intreprinderile trebuie sa faca fata acestei situatii, prin reducerea unora dintre cheltuieli.
2) Managementul cu fata umana presupune o reconsiderare a intregii activitati in sensul luarii in considerare nu doar a cifrelor, organigramelor si metodelor administrative, ci si a
factorului uman. Salariatii sunt mult mai productivi daca sunt participanti nu doar la realizarea obiectivelor, ci si la stabilirea lor.

3) Protectia mediului este un factor de care trebuie sa se tina cont in conducerea intreprinderii, prin prisma repercusiu-nilor de natura juridica si sociala. Mediul ecologic trebuie mentinut sanatos, chiar daca aceasta presupune cheltuieli suplimentare. Din pacate, nu toate intreprinderile sunt dispuse la concesii in acest sens si la plata costurilor impuse de masurile corective care se impun.

4) Protectia consumatorilor este o problema careia trebuie sa i se faca fata prin faptul ca, este necesar sa se tina seama de nevoile si dorintele beneficiarilor.

5) Criza de energie provine din capacitatile reduse in general pe plan mondial de a acoperi nevoile de energie actuale si de viitor ale omenirii. De aceea, multe intreprinderi incep sa utilizeze materialele din noua generatie care raspund din ce in ce mai bine cautarilor actuale in domeniul productiei (materiale compozite pe baza de fibre de sticla, ceramice, mase plastice s.a.), care nu sunt mari consumatoare de energie si au proprietati superioare materialelor clasice.

CONCEPTII CU PRIVIRE LA INTREPRINDERE
Asupra intreprinderii au fost elaborate o serie de conceptii teoretice, care, in principal, pot fi grupate in trei, si anume:
- conceptia materialista;
- conceptia personalista;
- conceptia sistemica.

Conceptia materialista considera intreprinderea ca un ansamblu de bunuri afectate productiei, iar salariatii sunt considerati doar furnizori de munca, neintegrati din punct de vedere conceptual in intreprindere.

Aceasta conceptie are doua variante:
1. Punctul de vedere capitalist, sustinut de Taylor si Fayol, conform caruia proprietatea asupra intreprinderii este privata, managerul desfasoara actiuni riscante, iar finalizarea
intreprinderii o constituie profitul.

2. Punctul de vedere socialist, conform caruia intreprinderea este in proprietate de stat, iar eliminarea exploatarii este o conditie imperativa.

Conceptia personalista defineste intreprinderea ca fiind o fiinta colectiva dotata cu o personalitate proprie, trebuind sa fie in serviciul salariatilor si nu invers.

Aceasta conceptie are doua variante:
a) Teoria relatiilor umane:
- a fost sustinuta de Maslow si Mayo, potrivit careia individul si grupul sunt elemente esentiale si de aceea trebuie puse de acord obiectivele intreprinderii cu aspiratiile
oamenilor;

- din randul cercetatorilor in acest domeniu pot fi amintiti: Elton Mayo - care a evidentiat existenta unor motivatii, altele decat salariul; Maslow - care a facut o ierarhizare a
nevoilor pe care omul doreste sa le satisfaca, sau Herzberg - care a studiat factorii care reduc insatisfactia si care creeaza satisfactie.

b) Teoria autogestiunii:
- presupune insusirea colectiva a mijloacelor de productie si realizarea democratiei economice;
- aplicarea acestei teorii s-a incercat fara succes in tari ca Iugoslavia, Algeria si Romania, constatandu-se ca autogestiunea nu impiedica sa apara conflictele interne, datorate repartitiei inegale a puterii si resurselor si nici cele externe, datorate contradictiei dintre obiectivele intreprinderii si cele ale economiei nationale;

- se bazeaza pe proprietatea colectiva asupra mijloacelor de productie si pe realizarea democratiei economice;
- potrivit acestei teorii, aplicata mai mult in fosta Jugoslavie si Algeria, autogestiunea face din salariat un responsabil al functionarii intreprinderii, care are dreptul de a
conferi, prin vot, putere economica, de a controla sau de a revoca hotararile adoptate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.