Intreprinderea si managementul industrial

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.80

nivel: Facultate

Intreprinderea industriala reprezinta o realitate complexa, dinamica si evolutiva a carei forma si continut reprezinta rezultatul combinarii unei multitudini de elemente, functiuni si manifestari caracteristice, putand fi inteleasa si justificata doar prin prisma unor analize si diagnostice complexe, specializate si deseori complementare, abordand fenomenul din mai multe puncte de vedere: economic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Intreprinderea si managementul industrial

Intreprinderea industriala reprezinta o realitate complexa, dinamica si evolutiva a carei forma si continut reprezinta rezultatul combinarii unei multitudini de elemente, functiuni si manifestari caracteristice, putand fi inteleasa si justificata doar prin prisma unor analize si diagnostice complexe, specializate si deseori complementare, abordand fenomenul din mai multe puncte de vedere: economic, social, politic, sistemic, teoretic, practic.

Pentru a intelege notiunea de intreprindere industriala, vom deslusi multiplele fatete ale organizatiei productive prin cateva abordari specializate, fiecare dintre ele evidentiind aspecte majore, fara de care activitatile manageriale ar fi lipsite de relevanta si justificare.
1.2.1 Abordarea functionala Pentru ca intreprinderea sa-si indeplineasca misiunea, scopul si obiectivele propuse, integrand munca individuala si de grup a angajatilor, activitatile specifice sunt compartimentate in functiuni cu scopul de a le asigura specializarea, profesionalismul si eficienta necesara.

Utilizarea notiunii de functiune a intreprinderii apartine francezului H. Fayol, unul din parintii managementului stiintific, care la inceputul secolului XX prin lucrarea "Managementul administrativ" propune ca activitatile intreprinderii sa fie grupate pe functiuni structurate si executate in departamente a caror obiective specializate sunt derivate din obiectivul general al intreprinderii. In teoria si practica manageriala sunt identificate cinci functiuni ale intreprinderilor industriale: productiva, cercetare-dezvoltare, comerciala, financiar-contabila si de personal care se regasesc in organigrama oricarei intreprinderi mare sau mica, privata sau de stat, societate pe actiuni sau cu raspundere limitata.

Functiunile nominalizate au roluri si obiective clar definite, fiecare prezinta importanta si isi aduc contributia la realizarea scopului general al intreprinderii, dar in anumite perioade de timp isi maresc sau isi micsoreaza volumul activitatilor. De exemplu: pentru produsele sezoniere functiunea productiva are fluctuatii sau chiar stagnari; functiunea de cercetare-dezvoltare, care are un continut aparte pentru intreprinderile mici este influentata de durata de viata a produselor executate, de resursele financiare puse la dispozitie si mai ales de modificarea doleantelor clientilor.

Functiunea productiva cumuleaza toate activitatile si actiunile prin care se transforma materia prima in produse finite, se repara utilajele, se executa sculele si dispozitivele necesare diferitelor operatii, se organizeaza fluxurile de fabricatie, avand ca obiectiv executia la termenele planificate si in conditii de eficienta a bunurilor si serviciilor contractate.

Functiunea productiva se materializeaza eficient prin respectarea anumitor legi, principii si metode specifice managementului stiintific, importanta primordiala a functiunii productive rezultand ca o consecinta a faptului ca in acest departament se realizeaza valoarea adaugata; de asemenea nu trebuie neglijat nici faptul ca cele mai relevante si consistente cheltuieli ale intreprinderii sunt efectuate tot in cadrul sectiilor productive.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.