Intreprinderea mica si mijlocie

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cercetarea statisticilor diferitelor tari si ramuri economice releva ca definitiile in sens statistic ale intreprinderilor mici si mijlocii variaza foarte mult de la o ramura la alta si de la o tara la alta. In cadrul unor ramuri economice dimensiunea intreprinderii este considerata decisiva pentru desfasurarea unei activitati eficiente, cum ar fi: industria autovehiculelor, chimica, extractiva, m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Intreprinderea mica si mijlocie

Cercetarea statisticilor diferitelor tari si ramuri economice releva ca definitiile in sens statistic ale intreprinderilor mici si mijlocii variaza foarte mult de la o ramura la alta si de la o tara la alta. In cadrul unor ramuri economice dimensiunea intreprinderii este considerata decisiva pentru desfasurarea unei activitati eficiente, cum ar fi: industria autovehiculelor, chimica, extractiva, metalurgica.
In alte ramuri insa, intreprinderile de dimensiuni mici si mijlocii sunt mai des intalnite: confectii, industrie alimentara, incaltaminte, electronica, s.a.

In literatura de specialitate s-a considerat ca marimea productiei reprezinta o masura reala care ar trebui sa fie folosita pentru a studia dimensiunea intreprinderii. Aceasta metoda nu se poate aplica insa si altor tipuri de activitati, fapt care a condus la folosirea altor indicatori cum ar fi: numarul de angajati, cifra de afaceri, capitalul (definit in cele mai variate moduri), precum si combinatii ale acestor indicatori. Acestia reprezinta principalii indicatori folositi pentru cuantificarea dimensiunii intreprinderilor in majoritatea tarilor lumii.

In plus, in literatura economica si mai putin in practica statistica apar si alti indicatori: capacitatea de productie, valoarea adaugata, consumul de capital circulant, valoarea productiei, cota de piata, etc.
Dificultatea in uniformizarea definitiilor consta si in faptul ca pentru unele tari nu exista informatii statistice referitoare la intreprinderile mici si mijlocii, in timp ce pentru altele, de exemplu economiile in tranzitie, aceste date statistice sunt foarte sarace.

In cadrul anumitor statistic se neaga existenta unei grupe intermediare intre intreprinderile mici si cele mari, reprezentata de cele mijlocii, definind doar doua grupe de intreprinderi - mici si mari.
Intr-un studiu referitor la intreprinderea mica si mijlocie Neck identifica mai mult de 50 de definitii in sens statistic diferite in 75 de tari. In legatura cu aceeasi tema, Auciello determina criteriile care stau la baza definirii intreprinderilor mici si mijlocii intr-o analiza comparativa: tari in curs de dezvoltare - tari dezvoltate (tabelul 1.1).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.