Intrebuintari ale apelor minerale

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.89

nivel: Facultate

2.2. Tratarea diferitelor afectiuni
Prin compozitia chimica si proprietatile fizice, apele minerale au in prezent o importanta economica deosebita. Desi modul de actiune a apelor minerale asupra organismului uman nu este inca suficient de bine cunoscut, principala lor utilizare dintotdeauna este balneoterapia. Cura balneara in scop terapeutic este urmata de bolnavii care au nevoie de un tra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Intrebuintari ale apelor minerale

2.2. Tratarea diferitelor afectiuni
Prin compozitia chimica si proprietatile fizice, apele minerale au in prezent o importanta economica deosebita. Desi modul de actiune a apelor minerale asupra organismului uman nu este inca suficient de bine cunoscut, principala lor utilizare dintotdeauna este balneoterapia. Cura balneara in scop terapeutic este urmata de bolnavii care au nevoie de un tratament complex, in conditii de sanatorizare, unde exista o baza materiala corespunzatoare si asistenta medicala de specialitate.

Tratamentul balnear pentru recuperare medicala a bolnavilor cronici cu incapacitate de munca se realizeaza in statiuni balneare, profilate pe diferite afectiuni: afectiuni ale aparatului locomotor de origine reumatica: Baile Herculane, Mangalia, Baile Govora;afectiuni cardio-vasculare: Vatra Dornei, Baile Buzias;afectiuni ale aparatului respirator: Slanic Moldova, Baile Govora; afectiuni digestive si urologice: Calimanesti, Caciulata, Slanic Moldova etc.

Apele minerale sunt folosite si in cura de baut, pentru afectiuni gastro-intestinale (Slanic Moldova, Malnas etc), afectiuni ale cailor urinare (Olanesti, Calimanesti, Caciulata), afectiuni hepatice (Lipova, Malnas, Sangeorz - Bai, Covasna etc). In ultimul timp, masele largi de oameni ai muncii utilizeaza apa minerala in locul sifonului. Acest fapt, pentru sanatatea oamenilor are importanta deosebita.

In primul rand, apele minerale contin numeroase elemente chimice necesare metabolismului si intr-o forma usor asimilabila. In al doilea rand, gazele pe care le contin apele minerale, indeosebi bioxidul de carbon, faciliteaza digestia prin cresterea usoara a aciditatii sucurilor stomacale. Ca ape de masa sunt frecvent folosite apele minerale de la Borsec, Tusnad, Poiana Negrii, Sarul Dornei, Dorna Candrenilor, Buzias, Biborteni, Bodoc, Zizin etc.

zz-Tabel Unele ape minerale cu concentratie ridicata in saruri, cum sunt cele clorurate sodice intalnite frecvent in lacuri de stepa, in apropierea masivelor de sare, in zacamintele de petrol si gaze sunt foarte bogate in principii active cum sunt iodul si bromul, elemente care se extrag pe scara industriala si care se foloseau in prepararea anumitor medicamente.

Apele minerale si namolurile terapeutice sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Primele aplicatii practice, terapeutice, mai mult intamplatoare, s-au extins repede, astfel ca la vechii greci si la romani, apele minerale, si mai ales cele termale erau bine cunoscute ca puncte de aparitie si calitati medicale. Marturie stau scrierile lui Herodot, parintele istoriei si al balneologiei, care a fixat acum 2500 ani durata tratamentului balnear la 21 zile, parere mentinuta peste veacuri in mentalitatea publicului si a medicilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.