Intre tentatia si teama democratizarii institutiilor reprezentative

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

in comunele urbane de catre consiliul comunal, iar in cele rurale de catre consiliul judetean, dintre membrii consiliului comunal. Adoptat si de catre Senat, proiectul devenea lege si era promulgat in noiembrie 1882. in anul urmator, in martie, era promulgata legea privind sisteAZmul electiv pentru consiliile judetene, cele patru colegii transforman-du-se in doua, iar numarul consilierilor fiind s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Intre tentatia si teama democratizarii institutiilor reprezentative

in comunele urbane de catre consiliul comunal, iar in cele rurale de catre consiliul judetean, dintre membrii consiliului comunal. Adoptat si de catre Senat, proiectul devenea lege si era promulgat in noiembrie 1882. in anul urmator, in martie, era promulgata legea privind sisteAZmul electiv pentru consiliile judetene, cele patru colegii transforman-du-se in doua, iar numarul consilierilor fiind sporit de la 12 la 18H.

Deschiderea procesului de democratizare a administratiei iocale era combatuta de conservatori, care vedeau in^colegiul unic prefiguAZrarea sufragiului universal. O asemenea cale -- in cazul in care ar fi fost continuata -- era inacceptabila, pentru ca "putinii alegatori lumiAZnati" erau "inecati" intr-o majoritate coplesitoare ds oameni care mi posedau instructie si educatie politica 12. Era exprimata teama ca acest colegiu unic comunal sa nu fie introdus la nivel parlamentar.
Prereformele sunt marcate si de promovarea intereselor taranimii, nu numai in raport cu autoritatile locale, ci si pe planul relatiilor cu marii proprietari. Din initiativa parlamentara, inca de la 20 mai J878, se declanseaza actiunea de modificare a tocmelilor agricole.

ReglemenAZtate in 1866 si inasprite de conservatori in 1872, liberalii le considerau anticonstitutionale. Proiectul lor -- adoptat de C?mera si Senat in martie si aprilie 1882 --prevedea ca tocmelile incheiate pe doi ani sa fie inregistrate de autoritatea comunala in condici speciale, iar taranilor sa li se elibereze dovezi pentru munca efectuata. Executarea nu se putea face decat printr-o sentinta judecatoreasca potrivit nor-melor de drept comun13.

Erau suprimate solidaritatea taranilor conAZtractanti si executarea silita prin organele militaro-politienesti14, mic-sorandu-se termenul pentru tocmeli si rezervandu-se doua zile din saptamana pentru gospodaria taranului15.Reformele partiale la nivel comunal si judetean nu schimba caracAZterul centralist al administratiei publice. Ca atare, prin impanarea iparatului administrativ, judecatoresc si politienesc cu efectivele necesi-ate de functionai ea lui, puterea executiva isi recruta instrumente inte-esate in mentinerea ei, o clientela pe care se bizuia in confruntarea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.