Intoxicatia cu suplimente alimentare la iguana verde

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.68

nivel: Liceu

Un alt tip de intoxicatie la iguana este cea cu fosfor care duce la absorbtia unei cantitati prea mici de calciu, lucru ce duce la aparitia MBD. Simptomele in stadiul incipient al bolii sunt nespecifice. Culoarea iguanei se schimba din verde in maro, animalul devine mai putin alert si devine mofturos la mancare.

Au tendinta de a si pune falcile pe podea in loc de a si mentine o poz[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Intoxicatia cu suplimente alimentare la iguana verde

Un alt tip de intoxicatie la iguana este cea cu fosfor care duce la absorbtia unei cantitati prea mici de calciu, lucru ce duce la aparitia MBD. Simptomele in stadiul incipient al bolii sunt nespecifice. Culoarea iguanei se schimba din verde in maro, animalul devine mai putin alert si devine mofturos la mancare.

Au tendinta de a si pune falcile pe podea in loc de a si mentine o pozitie dreapta. In timp apar modificari la nivelul maxilarului, cu devierea acestuia. Apar fracturi in urma sariturilor si cataratului. In stadii avansate apar paralizii ale cozii si membrelor. Tratamentul consta in dieta adecvata, temperatura si lumina potrivita si suplimente de calciu. O recuperare rapida se produce in urma administrarii de calcitonin insa exsta riscul aparitiei tetaniei hipocalcemice si moarte.

Aproape toate vitaminele sunt incluse in dieta, exceptie facand una singura. Iguanele produc vitamina D3 cand stau la soare sau sub lampa UVB. Vitamina D3 se desface in D si contribuie la absorbtia calciului si vitaminei K. Vitamina D ca supliment poate fi fatala daca este data in exces. Colecalciferolul este cunoscut ca o sursa de D3 dar este posibil sa fie D2 care nu poate fi folosit si trece direct prin sistemul digestive al reptilelor.

Exista controverse in ceea ce priveste aparitiua hipervitaminozei D la iguane. Unele studii arata ca iguanele nu pot absoarbe vitamina D din tractul intestinal, lucru care face putin posibila aparitia hipervitaminozei D prin administrarea in exces a vitaminei D. In literatura curenta insa se discuta despre hipervitaminoza D cu referire la sindromul hipercalcemiei severe care este corelata cu o dieta incorecta ce contine un exces de vitamina D.

In timp ce hipovitaminoza D3 contribuie la MBD (metabolic bone disease), hiprvitaminoza este de asemenea daunatoare. Aceasta conditie apare cand propietarii suplimenteaza excesiv cu vitamine sau hranesc iguana cu mancare de caini sau pisici (ambele au un continut excesiv de vitamina D, proteine si grasimi). Inainte de ovulatie, femelele prezinta o hipercalcemie fiziologica. Semnele clinice ale hipervitaminozei D sunt nespecifice si sunt intalnite in multe alte disfunctii. De cele mai multe ori sunt prezente doar anorexia si letargia.

S-a scris in literatura, in mod incorrect ca puii de iguana si tineretul sunt omnivore sau partial insectivore. Acum este dovedit ca iguanele tinere sunt folivore (un tip de ierbivore) si continua sa fie consumatori de plante pe tot percursul vietii. Totusi, iguanele salbatice pot consuma ocazional insecte si chiar oua de iguane. Desi ierbivore, iguanele pot sa dezvolte placere in a consuma hrana inadecvata.

Sunt cunoscute cazuri in care iguanele consuma popcorn, crenvusti, biscuiti, manacre de cainni, insecte, branza, oua, soricei de laborator si chiar unt de arahide. Hranirea iguanei cu altceva decat materie vegetala sau harana speciala comerciala este strict interzisa. Aceste produse nocive au un continut ridicat de vitamina D3 care le face si mai periculoase pentru reptile (si pasari). Nivelul de proteina si grasimi sunt de asemenea prea ridicate pentru iguana.

Tratamentul include corectarea treptata a dietei si spitalizarea pentru a corecta nivelul de calciu. De cele mai multe ori insa tratamentul nu are succes, preventia fiind absolut necesara
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.