Intoxicatia cu alcool metilic

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.90

nivel: Facultate

Dupa absorbtie se repartizeaza in tesuturi datorita hidrosolubilitatii sale mari. Este metabolizat in aldehida formica si acid formic prin interventia alcool dehidrogenazei hepatice (aceeasi enzima care metabolizeaza si alcoolul etilic) de aproximativ 5 ori mai lent decat alcoolul etilic.Acidul formic care ia nastere din oxidarea alcoolului metilic, este raspunzator de cea mai mare parte din acido[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Intoxicatia cu alcool metilic

Dupa absorbtie se repartizeaza in tesuturi datorita hidrosolubilitatii sale mari. Este metabolizat in aldehida formica si acid formic prin interventia alcool dehidrogenazei hepatice (aceeasi enzima care metabolizeaza si alcoolul etilic) de aproximativ 5 ori mai lent decat alcoolul etilic.Acidul formic care ia nastere din oxidarea alcoolului metilic, este raspunzator de cea mai mare parte din acidoza metabolica din cursul intoxicatiei acute.

Eliminarea metanolului din organism se produce in principal pe cale respiratorie si in cantitate nesemnificativa, pe alte cai.
Toxicitatea metanolului este atribuita acidozei severe si partial efectelor ale formaldehidei, rezultata din biotransformarea toxicului.
Leziunile anatomo-patologica, constau in:
- edem cerebral, leziune cu caracter initial inflamator, apoi atrofic la nivelul celulelor ganglionare din retina (leziunile oculare sunt provocate de formaldehida)

- in afara leziunilor in sistemul nervos au mai fost semnalate leziuni degenerative si la nivelul ficatului, rinichiului, plamanului, miocardului.Se descriu si leziuni de pancreatita acuta necrotica hemoragica.In formele usoare, apar tulburari neurosenzoriale, cefalee, vertije, manifestari ce sunt reversibile in 24 ore.

Metanolul nu produce starea ebrioasa ca la alcoolul etilic, decat in mica masura, iar de la absorbtia toxicului si pana la aparitia primelor simptome exista o perioada de latenta si severitatea simptomelor nu exista o corelatie.Ingestia concomitenta de metanol cu alcool etilic prelungeste perioada de latenta si alterneaza severitatea simptomatologiei si evolutiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.