Intoarcerea beletristicii si bilantul Evului Mediu

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Liceu

intoarcerea la cultul literelor in Italia este inseparabil legata de persoana si opera lui Petrarca, despre care Erasm va spune ca a fost reflorescentis elo-quentiae princeps apud Italos1. Din 1312 pina in 1316, intr-o modesta scoala de gramatica din Carpentras, un copil italian de curind intrat aici la virsta de opt ani invata gramatica latina sub indrumarea unui profesor simplu si sarac, Convene[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Intoarcerea beletristicii si bilantul Evului Mediu

intoarcerea la cultul literelor in Italia este inseparabil legata de persoana si opera lui Petrarca, despre care Erasm va spune ca a fost reflorescentis elo-quentiae princeps apud Italos1. Din 1312 pina in 1316, intr-o modesta scoala de gramatica din Carpentras, un copil italian de curind intrat aici la virsta de opt ani invata gramatica latina sub indrumarea unui profesor simplu si sarac, Convenevole da Prato. Acesta e un bun gramatician, dar nu un artist. Stia sa-si ascuta cutitul, va spune despre el Petrarca, dar nu stia sa-1 foloseasca.

Pe scurt, un profesor de gramatica latina cum s-ar fi gasit o suta altii, dar cu un elev despre care lui Convenevole ii placea sa spuna ca nu a mai vazut altul ca el. Aici, in aceasta clasa de gramatica latina asemanatoare cu toate clasele de gramatica latina ale Evului Mediu, s-a produs fenomenul Petrarca: "inca din copilarie (ab ipsa pueritia), la o virsta cind toti ceilalti se mai chi-nuie cu Prosperus si Esop, eu ma indeletniceam cu scrierile lui Cicero, fie dintr-o aplecare fireasca, fie pentru ca eram incurajat de tatal meu, care avea o mare veneratie pentru acest scriitor. Daca exista ceva absolut personal in cazul lui Petrarca, este aceasAZta dragoste precoce si acest entuziasm aproape instantaneu pentru muzica lexicala a lui Cicero.

Inutil sa speculam aici despre cine stie ce descoperire a Antichitatii care sa-1 fi indepartat de barbaria gotica. Acestea, si multe al-tele, vor veni sa se alature mai tirziu, dar germenele petrarchismului e altunAZdeva. La virsta la care ne spune chiar el ca nu poate inca sa inteleaga sensul textului, tinarul Petrarca ii savureaza muzica, pe care nu va mai inceta niciAZodata s-o iubeasca. Cicero va ramine pentru el maestrul de neimitat al elo-cintei: fuit enim coelestis viri illius eloquentia imitabilis nulii2. "Nu citisem inca operele parintilor, va spune intr-o scrisoare de la batrinete, caci eram orbit de greseala si plin de trufia tineretii.

Nimic nu-mi placea, in afara de Cicero, mai ales dupa ce citisem Institutio oratoria a lui Quintilian, acolo unde spune -- acesta e intelesul frazei, desi nu am cartea la indemina si nuAZmi amintesc termenii -- ca ne putem prezice numai bine daca-1 indragim mult pe Cicero." De fapt, principalele elemente ale operei sale literare sint cele ale unui scriitor latin. Editia din 1554 cuprinde 1 375 de pagini de lucrari latinesti, astazi rareori citite, inclusiv douasprezece Egloge si un poem epic in noua cinturi (Africa), fata de 76 de pagini de nemuritoare poezie in limba vulgara, al carei pret nu ne putem inchipui ca nu-1 cunostea, dar pe care conta mai putin decit pe Africa pentru a-si imortaliza numele.

Acesta e faptul de la care trebuie sa plecam pentru a-1 intelege pe omul care restituie OccidenAZtului beletristica uitata: Petrarca este un muzician; acest artist a fost cucerit de Elocinta romana datorita urechii sale infinit de delicate si a devenit astfel discipolul ei. Asta a fost el mai intii, si se pare ca din 1312 pina in 1333 nu a fost nimic altceva. Tot programul sau de viata se exprima atunci in acest titlu foarte clasic al uneia din scrisorile sale de tinerete: Eloquentiam animique aequitatem caeteris rebus anteponendavr?.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.