Interviul - Tehnica de cercetare stiintifica

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Definim interviul ca o tehnica de obtinere, prin intrebari si raspunsuri, a informatiilor verbale de la indivizi si grupuri umane in vederea verificarii ipotezelor sau pentru descrierea stiintifica a fenomenelor socio-umane. Interviul se bazeaza pe comunicarea verbala si presupune intrebari si raspunsuri ca si chestionarul. Spre deosebire insa de chestionar unde intrebarile si raspunsurile sunt sc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Interviul - Tehnica de cercetare stiintifica

Definim interviul ca o tehnica de obtinere, prin intrebari si raspunsuri, a informatiilor verbale de la indivizi si grupuri umane in vederea verificarii ipotezelor sau pentru descrierea stiintifica a fenomenelor socio-umane. Interviul se bazeaza pe comunicarea verbala si presupune intrebari si raspunsuri ca si chestionarul. Spre deosebire insa de chestionar unde intrebarile si raspunsurile sunt scrise, interviul implica totdeauna obtinerea unor informatii verbale.

Convorbirea reprezinta elementul fundamental in tehnica interviului, in timp de intrevederea nu constituie decat o conditie care faciliteaza transmiterea de informatii unidirectionale: de la o persoana intervievata spre operatorul de interviu.Fiind vorba despre interviu, ca tehnica de cercetare in stiintele socio-umane, trebuie sa accentuam faptul ca utilizarea acestuia in cercetarea din domeniul stiintelor socio-umane trebuie sa conduca la stabilirea relatiilor dintre variabile, la testarea ipotezelor.

Asa cum preciza Fred N. Kerlinger, interviul este un instrument de masurare psihologica si sociologica in legatura cu care se pun aceleasi probleme ale fidelitatii, validitatii si obiectivitatii ca si fata de oricare alt instrument de masurare.Dar, cand se recomanda utilizarea anchetei de interviu? Margaret Stacey raspunde astfel: "cand trebuie studiate comportamente dificil de observat pentru ca se desfasoara in locuri private, cand se cerceteaza credintele si atitudinile, neexistand documente scrise despre acestea.

In astfel de cazuri cea mai buna solutie o reprezinta utilizarea interviului".Utilizarea interviului ce cercetarea stiintifica are, dupa cum remarca Fred N Kerlinger, mai multe scopuri. In primul rand, un scop explorat de identificare a variabilelor si a relatiei dintre variabile. Cu ajutorul interviurilor se poate ajunge la formularea unei ipoteze interesante si valide. Informatiile obtinute pot ghida in continuare cercetarea fenomenelor psihologice si sociologice.

Interviul, in al doilea rand, poate constitui instrumentul principal de recoltare a informatiilor in vederea testarii ipotezelor. In acest caz, fiecare intrebare reprezinta un item in structura instrumentului de masurare. In fine, cel de-al treilea scop al utilizarii interviului este cel de recoltare a unor informatii suplimentare celor obtinute prin alte metode.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.