Interventia in criza

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Aparitia unui sentiment de pierdere pe care il poate resimti un individ la un moment dat, sentiment asociat cu anumite schimbari in stilul de viata sau alte modificari accidentale, pot crea un sentiment de neajutorare, de panica, o stare in care pare ca toate vechile strategii de functionare si scheme de lucru nu mai sunt valabile, asa cum se intampla anterior. Se poate vorbi atunci de o criza la [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Interventia in criza

Aparitia unui sentiment de pierdere pe care il poate resimti un individ la un moment dat, sentiment asociat cu anumite schimbari in stilul de viata sau alte modificari accidentale, pot crea un sentiment de neajutorare, de panica, o stare in care pare ca toate vechile strategii de functionare si scheme de lucru nu mai sunt valabile, asa cum se intampla anterior. Se poate vorbi atunci de o criza la nivel individual.

Aceasta determinare cauzala se reflect in modul in care patru autori au studiat si definit criza:Robert W. Roberts si Robert H. Nee, care au notat criza ca fiind "o tulburare de crestere", care apare atunci cand echilibrul de la nivel individual este perturbat dintr-un anumit motiv;G. Caplan, care leaga criza de "o perturbare situationala acuta", ceea ce indica faptul ca situatiile de criza au in mod cert un caracter intens, de varf, urgent;

L. Rapoport, care considera criza ca fiind "o tulburare stabilizata".
Se pare deci ca absolut toate incercarile de definire a crizei o prezinta ca pe un eveniment perturbator, care zdruncina o stare de echilibru. Aceasta stare de echilibru, denumita si de "homeostazie"(termen imprumutat din biologie) este caracteristica unei functionari considerate normale, asigurand o adaptare satisfacatoare la mediu, iar cand apare o situatie noua, o situatie care nu a putut fi anticipata sau o situatie care depaseste capacitatea de adaptare a individului, se instaleaza criza.

Practica pe acest segment, ne arata ca evenimentele declansatoare de crize sunt legate de imprejurari extrem de variate in care s-a aflat sau se afla actualul nostru client, incepand de la situatii de disfunctionalitate in sistemul familial, determinate de moartea unui membru al familiei, divortul sau separarea de partener, existenta unei dependente la unul dintre membrii familiei (cel mai frecvent de alcool), continuand cu pierderea locului de munca (datorita reducerilor de personal sau incapacitatii de a mai face fata sarcinilor de serviciu), probleme legale legate de locuinta (ipoteca neachitata, escrocherii legate de statutul de girant pentru imprumuturile bancare ale altor persoane, retrocedari de case proprietarilor de drept), instalarea unei boli cronice de tip somatic sau psihic, etc.

In aceste situatii, vorbim despre o criza atat la nivelul sistemului familial din care individul face parte, si implicit de o criza la nivel individual. Resursele necesare a fi mobilizate pentru a face fata unei astfel de situatii fie nu exista, fie sunt insuficiente, astfel ca, pentru acest plan, avem de-a face cu o situatie complexa, adanc inradacinata, care va necesita un efort de aplanare mult mai profund si mai indelungat decat in planul descris anterior, in principal pentru ca demersurile vor viza schimbari pentru client nu doar la nivel punctual, situational, ci la nivel cognitiv si comportamental.

Investirea unui eveniment sau a unei stari de fapt cu conotatia de factor de risc, cu factor potential declansator al unei situatii de criza, trebuie sa tina cont de semnificatia pe care acel individ o acorda acelui eveniment/situatie, cu alte cuvinte de semnificatia cu care individul incarca acel eveniment. Prin aceast mod simbolic de a percepe realitatea, propriu fiecaruia in parte, anumite evenimente, cum ar fi pierderea locului de munca sau separarea de partenerul conjugal, sunt considerate de unii factori declansatori de crize, iar de altii situatii problematice dar care pot fi depasite satisfacator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.