Interventia Guvernului in economie utilizand corelarea dintre cerere si oferta

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.97

nivel: Facultate

Consumatorii sunt dispusi in continuare sa procure o cantitate apropiata de acea pe care au cumparat-o inaintea majorarii pretului la benzina. Deci, curba ofertei va transla de-a lungul curbei de cerere ca in figura 12. Noua curba de oferta SISI este paralela cu curba SS. Noul pret va fi 1,90 dolari si la acest pret se va vinde o cantitate de 77 miliarde galloane benzina in loc de 100 miliarde gal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Interventia Guvernului in economie utilizand corelarea dintre cerere si oferta

Consumatorii sunt dispusi in continuare sa procure o cantitate apropiata de acea pe care au cumparat-o inaintea majorarii pretului la benzina. Deci, curba ofertei va transla de-a lungul curbei de cerere ca in figura 12. Noua curba de oferta SISI este paralela cu curba SS. Noul pret va fi 1,90 dolari si la acest pret se va vinde o cantitate de 77 miliarde galloane benzina in loc de 100 miliarde galloane inaintea introducerii impozitului. Din impozitul de 1 dolar, 0,90 dolari va fi suportat de consumator, deoarece benzina este un produs cu rigiditate accentuata in raport cu pretul, si numai 0,10 dolari va fi suportat de producator.

Guvernul poate interveni in functionarea pietei nu numai prin impozite, ci prin stabilirea nivelului maxim sau minim al unor preturi.Stabilirea unui plafon al pretului la benzinaStabilirea plafonului maximal al preturilor are efecte economice numai daca acesta se situeaza sub nivelul pretului de echilibru. In alte situatii plafonul maximal nu este operant deoarece cererea si oferta vor determina oricum un nivel maximal al pretului. Vom examina efectele economice ale stabilirii plafonului maxim al pretului la benzina cu ajutorul graficului din figura 13.

In conditiile existentei unui plafon al preturilor nu are loc echilibrarea ofertei cu cererea. Consumatorii doresc o cantitate de benzina mult mai mare decat cantitatea ce li se ofera. Din cantitatea oferita lipseste acea care este cuprinsa intre punctele J si K. Aceasta diferenta este atat de mare, incat un timp indelungat cererea de benzina nu va fi satisfacuta. Vor fi consumatori care vor ramane fara benzina si care ar fi fost dispusi sa plateasca 2 dolari si chiar mai mult pentru un gallon.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.