Interpretari inedite ale simbolismului din doua snoave apartinind lui Ion Creanga

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.84

nivel: Liceu

Un chip mai putin familiar al lui Creanga este masca lui de belfer moralist, autor de manuale didactice edifiante, institutor bugetar in contrast desfatator cu personalitatea lui gargantuesca, destul de vasta ca sa poata primi in ea pe Pasari-Lati-Lungila, pe Flaminzila, Ochila si pe celelalte dihanii spaimoase care i-au venit de hac lui Ros-imparat. Aceasta masca de lup moralist si-o ia Creanga m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Interpretari inedite ale simbolismului din doua snoave apartinind lui Ion Creanga

Un chip mai putin familiar al lui Creanga este masca lui de belfer moralist, autor de manuale didactice edifiante, institutor bugetar in contrast desfatator cu personalitatea lui gargantuesca, destul de vasta ca sa poata primi in ea pe Pasari-Lati-Lungila, pe Flaminzila, Ochila si pe celelalte dihanii spaimoase care i-au venit de hac lui Ros-imparat. Aceasta masca de lup moralist si-o ia Creanga mai ales in snoavele si istorioarele pe care le-a semanat, pe ici - pe colo, in abecedarele lui.

Privite in adincime, din perspectiva adevaratei personalitati a lui Creanga, ele arata ca simtul comun si platitudinea pot si ele avea dreptate in felul lor, si ca anumite readaptari la medii pot parea ridicule, fara sa le impiedice sa fie uneori mesaje din alte lumi.
Luam ca exemplu Prostia omeneasca... . Snoava se desfasoara in jurul unui punct central, care este un drob de sare asezat pe laita, deasupra capului unui copil infasat si culcat in albie. Femeia si mama ei se pornesc pe bocete, cind se gindesc ce s-ar intimpla daca mita ar impinge drobul.

Mai intii, trebuie remarcat ca ipoteza este o improbabilitate, nu o imposibilitate; distinctia este mai mult decit o nuanta. Prostia femeilor este pragmatica, in nici un caz metafizica. De fapt, avem de-a face cu un ax, avind la capatul superior un drob de sare, adica o pietra. Dar, totdeauna, pietrele sfinte, betilele, cad din cer, de sus... La capatul inferior este copilul, reprezentant paradisiac al genului uman. Din punct de vedere al simtului comun, reprezentat de cele doua femei, daca piatra cade peste capul copilului, i-l face chiselita. Dar avind in vedere ca petra autem erat Christum, verticala caderii este in realitate o Avatarana, pe care se coboara avataric Logosul printre oameni;

in acest caz, capusorul copilului ar fi inlocuit cu Piatra Filosofala [in sensul alchimiei mistice, piatra filosofala ar fi omul ajuns la desavirsire dupa multiple prefaceri spirituale. In alchimia practica, piatra se prezinta sub forma unei pulberi rosii, stralucitoare, de culoarea "rubinului" (Paracelsul). Prin incalzire, topire si diluare se urmarea transformarea unui metal obisnuit in aur. Piatra filosofala este in acelasi timp Panaceul (Remediul) universal si Elixirul de viata lunga.

Dupa unii, da puterea de a cistiga nemurirea, dupa altii da puterea de a deveni invizibil, de a se deplasa dupa voie in spatiu, ori de a cunoaste ratiunea ultima a lucrurilor. Alchimistii desemnau piatra filosofala cu acrostihul Azoth, format din prima litera a tuturo alfabetelor (A), urmata de ultima litera a alfabetelor latin, grec si ebraic, ceea ce inseamna: Piatra este inceputul si sfirsitul oricarui corp]. Inlocuirea unui cap omenesc printr-unul de lemn, de piatra sau de fier se mai gaseste in folclor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.