Interpretarea comportamentului non-verbal

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.13

nivel:

Intonația

Prin aceasta înțelegem toate aspectele care se manifestă întimpul vorbirii așa cum ar fi intonația, modulațiile, pauzele de vorbire, intensitatea sonoră, ritmul vorbirii etc. În sfera intonației intră și manifestările sonore lipsite de conținutverbal, cum ar fi de ex, plescăitul din limbă, oftatul etc.

Cum emotiile influenteaza asupra comportamentului[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Interpretarea comportamentului non-verbal

Intonația

Prin aceasta înțelegem toate aspectele care se manifestă întimpul vorbirii așa cum ar fi intonația, modulațiile, pauzele de vorbire, intensitatea sonoră, ritmul vorbirii etc. În sfera intonației intră și manifestările sonore lipsite de conținutverbal, cum ar fi de ex, plescăitul din limbă, oftatul etc.

Cum emotiile influenteaza asupra comportamentului nonverbal.

Emoțiile sunt stări afective, de scurtă durată, care traduc un specific al relațiilor omului cu un obiect ori o situație, deci au un caracter situațional. Ele pot fi declanșate de o împrejurare reală sau de una imaginată (gîndul că poliția poate fi pe urmele sale sperie tîlharul care are banii furați în geamantan).

Intensitatea lor e foarte variată: poate fi vagă, mijlocie, dar și foarte mare, zguduind întregul organism. În ultimul caz este vorba despre emoția-șoc căreia psihologii îi spun și afect.

Emoțiile propriu-zise sunt procese sau desfășurări emoționale mai moderate în care funcțiile conștiinței nu sunt blocate sau îngustate ca în afecte. Ele sînt efectul confruntării dintre nevoile individului și datele reale sau prezumative ale mediului. Emoțiile au o orientare determinată, o referință obiectuală sau situațională (ți-e frică de o situație anumită). Așadar, emoțiile au un caracter situațional, depind de acțiunea nemijlocită a situației emoționale și apar frecvent ca efect al satisfacerii sau nesatisfacerii unor tendințe (biologice).

Emoția nu se reduce la aspectul de trăire subiectivă, ci formează o configurație complexă, un răspuns psihofiziologic multidimensional vizavi de evenimente, situații. Printre dimensiunile procesului emoțional se disting:

- modificări organice, vegetative;

- manifestări comportamentale: gesturi, mimică, expresii vocale schițate sau desfășurate;

- trăirea afectivă a relației cu lumea.

Aceste trei laturi alcătuiesc o unitate, o interacțiune sincronă, trăirea subiectivă avînd la bază mecanisme neuro somatice. Procesul emoțional prezintă manifestări comportamentale externe, accesibile observației și anume: gestul, mișcarea sau imobilitatea corporală, expresia facială, expresia vocală, tremurul muscular ș.a.

Aceste manifestări se îmbină în configurații specifice-faciale, vocale, gesturale, posturale - pe baza cărora se poate recunoaște o stare emoțională sau alta. Expresia facială pare a fi cea mai elocventă pentru observator. De exemplu, bucuria sau mînia se pot citi de pe față. Sistemul nervos central este responsabil pentru controlul mușchilor faciali, determinînd încruntări, grimase, relaxări, tremure.

Expresia vocală exprimă și ea – prin variații de tonalitate, intensitate, inflexiuni, accent, pauze – anumite stări emoționale. De exemplu, se ridică vocea la mînie, se scoate un țipăt în situații de frică, apare rîsul în stări de bucurie oftatul în stări de durere etc.
Cele mai importante si expresive modalitati de exprimare a emotiilor sunt realizate cu ajutorul :

-feței
-ochilor
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.