Interoperabilitatea sistemelor de comunicatii si informatice CIS

5x puncte

categorie: Informatica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Problema interoperabilitatii intre armatele statelor membre N.A.T.O. s-a pus inca de la constituirea aliantei militare, urmarindu-se sa se gaseasca acele elemente comune de gandire si actiune care sa duca la cresterea eficientei unui organism de o asemenea complexitate. In ultimii 15-20 de ani interoperabilitatea a fost abordata multilateral, organismele militare ale N.A.T.O. elaborand numeroase s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Interoperabilitatea sistemelor de comunicatii si informatice CIS

Problema interoperabilitatii intre armatele statelor membre N.A.T.O. s-a pus inca de la constituirea aliantei militare, urmarindu-se sa se gaseasca acele elemente comune de gandire si actiune care sa duca la cresterea eficientei unui organism de o asemenea complexitate. In ultimii 15-20 de ani interoperabilitatea a fost abordata multilateral, organismele militare ale N.A.T.O. elaborand numeroase standarde. S-a avut in vedere razboiul modern care este un razboi cu continut preponderent informational, bazat pe aplicarea ampla in activitatea de conducere a trupelor si tehnicii de lupta, a metodelor de calcul analitic si de optimizare a deciziilor in conditiile unei ample asigurari informationale.

Potrivit conceptiei armatei S.U.A., interoperabilitatea consta in abilitatea sistemelor militare, a elementelor acestora sau a fortelor de a produce servicii destinate altor sisteme, elemente sau forte de a accepta servicii de la acestea si a asigura folosirea lor pentru a permite functionarea (cooperarea) eficace in comun.

Adoptarea criteriilor de interoperabilitate constituie mai ales o decizie politico-militara a fiecarui stat participant la o coalitie organizata temporar sau la o alianta multinationala (cum este N.A.T.O.), intrucat impune adoptarea pe plan intern a unor standarde, recomandari, regulamente militare, doctrine stabilite la nivelul aliantei, care au in vedere interesele generale ale acesteia si care, din anumite puncte de vedere, pot fi deosebite sau chiar in contradictie cu cele nationale.

Interoperabilitatea vizeaza toate categoriile de forte ale armatei, armele si fortele speciale, sistemele de comanda, control, comunicatii, calculatoare si informatii (C4I), organele de productie si de inzestrare cu armament si tehnica militara, precum si cele logistice si urmareste asigurarea deplinei compatibilitati a actiunilor acestora cu cele ale organismelor similare din celelalte armate participante la alianta militara.

Realizarea interoperabilitatii constituie o actiune de mare amploare si de durata, ce se desfasoara mai ales pe timp de pace, se experimenteaza si se perfectioneaza la aplicatiile comune si se materializeaza multilateral pe timp de razboi, in actiuni multilaterale.Interoperabilitatea presupune asigurarea unor niveluri superioare de pregatire a personalului bazate pe doctrine, regulamente si manuale elaborate de comandamentele superioare ale aliantei si unificarea pe scara larga a inzestrarii cu tehnica de lupta si munitii, a conducerii si logisticii.

In ansamblu, o armata nationala este interoperabila in cadrul aliantei militare din care face parte daca aceasta este organizata, structurata, condusa, dotata tehnic si informational, instruita si asigurata logistic identic (similar) cu celelalte armate din coalitie si poate duce actiuni militare in aceleasi conditii ca acestea, asigurandu-se deplina compatibilitate.

Interoperabilitatea in domeniul militar se defineste ca fiind capacitatea fortelor si mijloacelor de a fi concepute, structurate si pregatite intr-un sistem unitar, astfel incat sa fie apte sa actioneze impreuna cu entitati asemanatoare multinationale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.