Internetul si omul

1x punct

categorie: Informatica

nota: 6.77

nivel: Gimnaziu

Majoritatea tinerilor vizioneaza filme pe calculator, videoclipuri de pe internet, devenind o practica curenta dar aceastia nu stiu ca apar consecinte pe termen lung . A fost acreditata ideea ca calculatorul usureaza invatarea, dezvolta abilitati mintale, ofera informatii. S-au investit in lume miliarde de dolari in programe pentru educatie,monitoarele devenind nelipsite din laboratoarele scolilor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Internetul si omul

Majoritatea tinerilor vizioneaza filme pe calculator, videoclipuri de pe internet, devenind o practica curenta dar aceastia nu stiu ca apar consecinte pe termen lung . A fost acreditata ideea ca calculatorul usureaza invatarea, dezvolta abilitati mintale, ofera informatii. S-au investit in lume miliarde de dolari in programe pentru educatie,monitoarele devenind nelipsite din laboratoarele scolilor si din caminele elevilor.

Ideea enuntata mai sus a fost combatuta de rezultatele unor studii din Statele Unite care au aratat ca paradoxal se constata o reducere a puterii de concentrare a elevilor: cititul, scrisul, vorbitul par sa fie in declin. Structura traseelor neuronale este modificata de activitatile copilul din fiecare zi, modul in care isi petrece timpul, modul in care gandeste.

Copilul are nevoie de parinti,de glasul mamei are nevoie de lumea reala, de jocurile specifice copilariei, de alti copii. Lumea virtuala, internetul, duc la interiorizarea copilului. Jocurile pe calculator dezvolta viteza de reactie, dar prin continutul lor incita la confruntarea la violenta. Spiritul de competitie,dorinta de a fi cel mai bun duce la o exacerbare a individualismului, modelele alese de tineri sunt cei tari,cei cu bani,cei duri.

Accesul la internet pe langa aspectul benefic de documentare, duce inevitabil la maturizarea precoce, nefireasca a copiilor. Parintii pot pierde usor controlul asupra copilului lor, el devenind mai irascibil, mai dependent de ceea ce vede si ce citeste sau asculta pe internet. Restrictionarea accesului la unele site-uri considerate indecente duc inevitabil la "motivul fructului oprit" copilul incercand sa incalce restrictiile.

Simpla copiere de pe internet a celebrelor ,,referate" nu contribuie cu nimic la dezvotarea gandirii creative a tanarului. Obisnuinta cu lucrul facil, fara efort creativ va pune tanarul in imposibilitatea efectuarii in viitor a unor activitati intelectuale creative. Statul ore in sir in fata monitorului va creste gradul de sedentarism, ceea ce cumulat cu obisnuinta de a mesteca cate ceva tot timpul va favoriza obezitatea si diabetul. Miscarea in aer liber,colectivitatea, jocul cu colegii de varsta lor va duce la o dezvoltare armonioasa a personalitatii copilului.

Evitarea dependentei de calculator, trebuie sa fie prioritate in procesul de educatie a tinerilor, canalizarea energiilor catre sporturi tehnico-aplicative fiind benefica, in interesul acestora.
Cateva articole aparute in presa de specialitate ar trebui sa traga un semnal de alarma.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.