Internetul - societatea si globalizarea

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.00

nivel: Facultate

'În esență societatea informațională este societatea care se bazează pe Internet. De asemenea, globalizarea este, […], o consecință, cu prioritate a Internetului. Atunci se poate spune că globalizarea este un fenomen specific societății informaționale.[…]

Datorită legăturii dintre societatea informațională și globalizare, ceea ce îndreptățește afirmația globalizarea es[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Internetul - societatea si globalizarea

'În esență societatea informațională este societatea care se bazează pe Internet. De asemenea, globalizarea este, […], o consecință, cu prioritate a Internetului. Atunci se poate spune că globalizarea este un fenomen specific societății informaționale.[…]

Datorită legăturii dintre societatea informațională și globalizare, ceea ce îndreptățește afirmația globalizarea este o consecință firească a societății informaționale, întrucât societatea informațională se dovedește a fi un proces care nu mai poate fi oprit, globalizarea este și ea un proces inevitabil.'

Deoarece Internetul a fost și rezultatul unei interacțiuni sociale, dintre specialiști, instituții, state și un extrem de mare număr de utilizatori din întreaga lume, și numai în acest context el a fost posibil, ca o invenție tehnologică și socială, numai în acest context el a căpătat forma sa de astăzi, este normal să gândim că și globalizarea, ca efect al Internetului să ia forma la care să participe toți participanții la globalizare.

Aceasta este lecția Internetului, care s-a dovedit un mare succes în istoria tehnologică și socială a omenirii, arătând și calea pe care trebuie s-o urmeze procesul de globalizare, aceea a participării tuturor în moduri care urmează a fi generate în mare măsură de utilizatorii globalizării. Ca și Internetul, globalizarea nu va putea fi strict ierarhică pentru a fi o reușită a omenirii.

Dacă Internetul nu este ierarhic, nici globalizarea, în mod firesc, nu va putea fi ierarhică, asigurându-se, ca și în cazul Internetului, forme de coordonare generală care să stabilească reguli de comportament acceptate de toți, ceea ce ar putea fi posibil numai într-o societate a cunoașterii și poate a conștiinței. Faptul că au apărut două forme de
atitudini politice intelectuale, Davos și Porto Alegre, dar și o a treia formă prin proteste de stradă față de globalizare, arată că procesul de globalizare nu și-a găsit echilibrul și drumul firesc, deși el este propulsat de creșterea Internetului și a utilizării sale în viața economică, culturală și socială a globului.

Comutarea pachetelor de date
Protoistoria Internetului începe cu inventarea transmiterii informației pe liniile de telecomunicație, radio, sateliți, prin comutarea pachetelor de date (packet switching).

Comutarea pachetelor de date și tot ceea ce a urmat de aici înainte până la Internet a fost opera culturii științifice și tehnologice occidentale. Comutarea de pachete a fost inventată simultan, independent, de Paul Baran (Rand Corporation) în SUA și Donald Davies (National Physical Laboratory-NPL) în Anglia, în anii 1964-1965.

Donald Davies a introdus termenul de ‘packet switching’ pentru tehnologia divizării unui mesaj în pachete de date de lungime standard transmise printr-o rețea de noduri-calculatoare electronice, fiecare pachet purtând la începutul lui datele de serviciu necesare pentru a ajunge la destinație și a fi încadrat în ordinea necesară mesajului întreg.

El a scos în evidență, ca și Baran, eficiența unui asemenea sistem de comunicație și a propus constituirea unei rețele naționale de comunicație prin comuutarea de pachete realizând două mici sisteme experimentale Mark I (1967) și Mark II (1973), ultimul fiind păstrat în funcțiune pînă în 1986.

Proiectului britanic NPL i-au urmat proiectul ARPANET în SUA și proiectul Cyclades (pentru o rețea de cercetare) în Franța. Ultimul proiect a început în 1972, fiind finanțat de guvernul francez, având ca arhitecți pe Louis Pouzin și Hubert Zimmerman care au elaborat o serie de idei explicite privind interconectarea între rețele (internetworking), ceea ce nu a preocupat programul ARPANET într-o primă etapă.

Tehnologia comutării de pachete s-a dovedit a fi fundamentală pentru apariția Internetului, fiind tehnologia de bază a Internetului, fiind perfecționată în anii 1980 și 1990 în concordanță cu cerințele impuse de dezvoltarea Internetului.

Prima rețea de amploare bazată pe comutarea de pachete a fost realizată de ARPA (Advanced Research Projects Agency) depinzând de Departamentul Apărării din SUA. Programul ARPANET (rețea ARPA) a fost condus în prima etapă de Lawrence Roberts , care, spre deosebire de Baran și Davies, a avut finanțarea necesară și a reușit să impună definitiv, prin ARPANET, viabilitatea rețelelor bazate pe comutarea de pachete. Proiectul ARPANET a fost unul dintre cele mai complexe din domeniul științei și tehnologiei informației.

De remarcat cum în jurul proiectului ARPANET s-a creat o anumită cultură organizațională prin activități descentralizate și informale, cu decizii tehnice luate prin consens, rețeaua fiind ea însăși cel mai bun spațiu de întâlnire al specialiștilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.