Internetul

2x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.47

nivel: Gimnaziu

Internetul este o rețea internațonală de computere care este conectată cu al-te rețele de computere.

La începutul anilor ’90 , Internetul s-a extins foarte rapid , pe măsură ce toți mai mulți oameni de afacere, și nu numai ei, au început să descopere avantajele trans-miterei poștei, știrilor, informațiilor, precum și a unor date din domeniul informaticii și a comp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Internetul

Internetul este o rețea internațonală de computere care este conectată cu al-te rețele de computere.

La începutul anilor ’90 , Internetul s-a extins foarte rapid , pe măsură ce toți mai mulți oameni de afacere, și nu numai ei, au început să descopere avantajele trans-miterei poștei, știrilor, informațiilor, precum și a unor date din domeniul informaticii și a compu-telor, oriunde in lume, aproape instantaneu.

...

Newsgroup-uri

Oricine este conectat la Internet poate citi newsgroup-uri Usenet sau mesaje poșta-le. Dar este foarte neplăcut dacă mesajele sunt plasate în newsgrou-uri greșite, sau dacă mesajelele repe-tă informații deja cunoscute de cel care citesc frecvent acel newsgroup. Cel mai bun mod de a afla regulile unui newsgroup, cunoscut ca „Netiquette”, este de a citi fiși-erul cu informașii ale newsgroupului, numit „FAQ” (Frequently Asked Questions, adică întrebări frecvente).

Există trei moduri de a obține aceste fișiere. Unul dintre ele este de a citi un newsgroup câteva săptămâni: fișierele FAQ sunt plasate regulat, astfel încât după o perioadă de aproximativ două săptămâni ele apar singure, ca niște mesaje regulate. Un al doilea mod de a obține fișiere FAQ este valabil pentu cei cu tipul de conectare care le per-mite folosirea FTP, pentru că cele mai multe fișiere FAQ sunt găzduite în site-ul ftp rtfm. mit.edu. a treia posibilitate este obținerea fișierelor FAQ disponibile pe site-urile de pe World-Wide Web. Există și o a patra cale, mai puțin obișnuită:intri în newsgroup și spune ceva lipsit de sens.

Cea mai dezvoltată parte a Internetului în 1994 și 1995 a fost World -Wide- Web. Web-ul a fost inventat de către Tim Berners –Lee, care lucra pe vremea aceea la laboratoa-rele CERN din Elveția și care acum lucrează la Massachusettes Institute of Technology (MIT). Web-ul se bazează pe o idee, care plutea în aer de ceva vreme, numită „Hypertext”.

Orice PC pe care este instalat Windows are o versiune simplă de Hypertext: cuvintele colo-rate asupra cărora se poate acționa cu mouse-ul, pentru a deschide un nou meniu. World-Wide Web funcționează în același fel: faci click cu mouse-ul pe un cuvânt activ și vei fi dus direct la pagina sau documentul care conține mai multă informație referitoare la subiectul respectiv, numai că documentul poate să nu fie pe același calculator. Un singur click cu mouse-ul te poate duce pe un computer din Australia, care conține exact informația de care ai nevoie.

Browser software

La început Web-ul era numai text. În loc să folosești un mouse, apăsai pe o săgeată. Acest sistem mai poate fi întâlnit la unele servicii onlinecare folosesc interfețe sau conexiuni cu Internetul bazate pe text („gateways”).

La începutul anilor ’90, o echipă a Universității din Illinois, de la Champagne - Ur-bana condusă de un student, pe nume Marc Andreesen, a inventat un nou tip de software, care face Web-ul mai ușor de utilizat. Acet software, numit Mosaic,era pentru World-Wide Web ceea ce este Windows-ul pentru un PC care folosește sistemul de operare DOS:tran-sformă textul în imagini și folosește grafica pentru a facesistemul mai ușor de utilizat.

La începutul anilor ’90, Mosaic avea să devină produs comercial și au fost create și câteva pro-duse concurente cum ar fi: „Cello”, „WinWeb” și „Netscape”. Netscape a fost semnat de majoritate membrilor echipei originale Mosaic, printre care Andreesen însuși.

Având la dispoziție browsere grafice, Web-ul a schimbat considerabil în bine felul în care erau folosite rețele de computere. Nu este necesară o pregătire tehnică pentru utilizarea Web-ului. Acesta poate suporta orice fel de date, de la text și grafică până la clipuri video și audio, chiar și emisiuni de radio și televiziune.

Calitatea acestora din urmă este mai slabă decât cea obținutămai ieftin și mai ușor prin mediile con-venționale de difuzare, dar marele câștig datorat Internet-ului este că ascultătorii din Europa sau Asia, de exemplu, pot asculta pe Internet programele unui post de radio studențesc din Carolina de Nord, care nu ar avea niciodată posibilitatea să emită la a-semenea distanțe, prin mijloace convenționale. Totodată, Web-ul dă posibilitatea chiar și unei firme mici să-și facă reclamă în întreaga lume prin intermediul rețelei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.