Internationalizarea serviciilor

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Tot in acelasi sens larg este definit comertul international cu servicii si de catre GATS (General Agrement on Trade in Services) prin institutionalizarea urmatoarelor modalitati de livrare a serviciilor in schimburile comerciale internationale:
1.Transfrontiere (cross-border supply) - este vorba de servicii transferabile;
2.Consumul in strainatate (consumption abroad) - exemplul cla[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Internationalizarea serviciilor

Tot in acelasi sens larg este definit comertul international cu servicii si de catre GATS (General Agrement on Trade in Services) prin institutionalizarea urmatoarelor modalitati de livrare a serviciilor in schimburile comerciale internationale:
1.Transfrontiere (cross-border supply) - este vorba de servicii transferabile;
2.Consumul in strainatate (consumption abroad) - exemplul clasic fiind turismul international;
3.Prezenta comerciala (commercial presence) - prezenta in strainatate a persoanelor juridice pentru furnizarea serviciilor;
4.Prezenta persoanelor fizice (presence of natural person) in strainatate ca furnizori de servicii.

Dupa acelasi criteriu, al modalitatilor de furnizare, serviciile internationale pot fi [3]:
- servicii factor, care se refera la veniturile provenite din miscarea peste granita a factorilor de productie (ex: veniturile din investitii, redevente si venituri din munca);
- servicii non-factor sau comercializabile care includ trei categorii: transporturi; calatorii (turism); alte servicii (servicii de comunicare, financiare, asigurari non-marfare, reparatii, servicii culturale, leasing, consultanta, servicii informatice, constructii si inginerie, redevente si venituri din licente).

In tranzactiile internationale cu servicii, cea mai activa componenta a fost grupa "alte servicii", cu diferente semnificative de la o tara la alta si de la o regiune la alta. Conform datelor statistice, tarile dezvoltate sunt in mai mare masura exportatori si importatori de servicii decat de marfuri, in timp ce tarile in dezvoltare inregistreaza in comertul cu servicii, un ritm de crestere mai inalt decat a tarilor dezvoltate (datorat in special tarilor din Asia de Sud-Est). Dinamica exporturilor si importurilor de servicii comerciale din Asia nu a modificat locul ocupat de aceste tari pe piata bunurilor materiale, mai important decat cel ce le revine pe piata mondiala a serviciilor. [4]

In cadrul comertului international cu servicii se remarca o puternica tendinta de concentrare. Astfel un numar restrans de tari (15 in anul 1994, de exemplu) detin o pondere majoritara in comertul cu servicii (circa 70%, in anul 1994). Atat la export cat si la import, primele locuri sunt ocupate de tari membre OECD si tari recent industrializate din Asia (SUA, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Belgia-Luxemburg, Olanda, Spania, Japonia, Republica Coreea, Singapore, Thailanda).

In ceea ce priveste structura comertului cu servicii:
- la export, pentru tarile dezvoltate, principala sursa de venit o reprezinta grupa alte servicii si venituri, iar pentru tarile in dezvoltare, grupa calatorii (indeosebi turism international);
- la import, atat pentru tarile dezvoltate cat si in dezvoltare, predomina grupa alte servicii si venituri.

Serviciile de telecomunicatii cuprind acele servicii care permit transmiterea electronica a sunetelor, imaginilor si informatiilor dintr-un punct in care sunt emise spre un alt punct in care sunt receptionate pentru a fi utilizate sau difuzate. Aceste servicii participa cu 1,5% pana la 2,8% la formarea PIB si cuprinde:
-servicii de telecomunicatii de baza sau clasice: telefonie, telegrafie, telex.

-servicii cu valoare adaugata sau ameliorate: servicii pentru transmiterea informatiilor, telecomunicatii mobile, activitati care utilizeaza modalitati moderne de accesare a retelelor clasice (cartelele telefonoce) sau cu functionalitate complexa (teleconferintele, videoconferintele, etc.), adica "acele servicii care implica utilizarea calculatorului pentru a prezenta, prelucra, modifica aspectul analog si continutul informatiei transmise de un abonat sau stat care furnizeaza unui abonat informatii aditionale, diferit organizate sau structurate de cele pe care le-ar fi obtinut prin contactul direct cu stocul de informatii" (Computer Inquiry II, Federal Commmunications, Washington, 1980). Nomenclatorul serviciilor de telecomunicatii cu valoare adaugata este in continua diversificare si ponderea lor in cadrul sectorului telecomunicatiilor, reflecta gradul de dezvoltare al acestuia.

Serviciile financiare internationale cuprind servicii de plata, servicii fiduciare, servicii de creditare pentru public si societati, preluarea si emisiunea de actiuni si obligatiuni, servicii imobiliare, servicii de asigurare si gestiune a riscurilor, etc. Aceste servicii reprezinta intre 5-7% din PIB-ul tarilor dezvoltate din punct de vedere industrial. Sectorul financiar a evoluat spectaculos in ultimele decenii, alaturi de instrumentele traditionale devoltandu-se "agresiv" instrumentele derivate, care ofera posibilitatea de acoperire si arbitraj a riscurilor de pret.

Piata serviciilor financiare este deosebit de dinamica, informatica contribuind la obtinerea de noi produse financiare sau la innoirea celor existente. In cadrul acestei piete se pot deosebi mai multe subpiete, dupa cum urmeaza:Piata serviciilor de credit, cea mai extinsa componenta a pietei financiare constituie piata traditionala, cea mai importanta functie fiind cea de intermediere: mobilizarea de disponibilitati de la autoritati, firme si populatie si transformarea lor in credite; servicii de plata si administrarea sistemelor de compensare a platilor; operatii de capital si alte servicii care decurg din cele de mai sus.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.